Zo leuk is sparen volgens millennials

De huidige jongere generaties gaan heel anders met geld om, dan hun voorgangers. Logisch, want tijden veranderen. We hebben op het moment een hogere welvaart, leven sneller en er is – mede door technologie – ongekend veel mogelijk. In ons onderzoek naar spaargedrag van Nederlanders hebben we dan ook extra goed naar de millennials gekeken. Hoe gaan zij om met hun spaargeld? 

Wie zijn de millennials precies?
De term ‘millennials’ is niet altijd even duidelijk. Soms wordt deze groep ook Generatie Y genoemd. Millennials zijn mensen die ongeveer tussen 1980 en 2000 zijn geboren. Oftewel, de mensen die op moment van schrijven tussen 18 en 38 jaar oud zijn. Je kunt natuurlijk niet generaliseren, maar grofweg is het een generatie die veel vrijer in het leven staat. Dat heeft alles te maken met de tijd waarin ze opgegroeid zijn.

Sparen? Leven in het nu!
Uit het Spaardersonderzoek dat we onlangs publiceerden bleek dat een derde van alle Nederlanders vooral ‘in het nu leeft’. Nu genieten en niet teveel nadenken over morgen. Daar zijn de millennials helemaal een ster in. Als het om geld gaat waardeert de helft van hen het heden meer dan de toekomst. Dus sparen voor later… dat zit er momenteel niet echt in. Dat geldt vooral voor mannen: zij hebben nog meer het ‘pluk-de-dag-gevoel’ dan vrouwen (33% vs. 24%).

Wel lekker geld op de bank
Het is niet dat millennials niet van sparen houden. Volgens ongeveer de helft van deze groep geeft sparen een goed gevoel en wordt het geassocieerd met leuke dingen doen. En een goed gevulde bankrekening vinden zij zelfs belangrijker dan de rest van Nederland (62% versus 50%). Want die heb je natuurlijk ook hard nodig als je maximaal wilt genieten van de mooie dingen in het leven.
 
Millennials hebben een spaardoel nodig
Als je Nederlanders vraagt naar hun spaardoelen, zegt 2 op de 5 deze niet te hebben. Dit geldt helemaal voor millennials: de helft zegt geen spaardoel te hebben. Stel je vervolgens de vraag: ‘Zou je het leuker vinden om te sparen als je een concreet spaardoel hebt?’. Dan zijn vooral millennials het hiermee eens (62%). En ze zouden er ook méér door gaan sparen.
 
Spaar-Stappenteller voor millennials?
We vroegen ons af hoe we millennials kunnen helpen met sparen. Of dat nu voor een buffer is of een gaaf spaardoel. Wat bleek: als ze beter inzicht zouden krijgen in hun spaargedrag, denken ze sparen zelfs leuker te gaan vinden. Dat zegt 42% van de millennials tegenover 25% van de rest van Nederland. Dus een ‘Spaar-Stappenteller’ voor millenials, klinkt eigenlijk zo gek nog niet.

Benieuwd hoe snel jij jouw spaardoel kan bereiken? Probeer nu onze vernieuwde Spaardoelcalculator.