Sparen voor je kind? Of je kind leren sparen?

Als je (jonge) ouders vraagt waar ze voor sparen, dan hoor je vaak ‘voor de studie van mijn kinderen’. Niet zo raar natuurlijk, want je wilt er alles aan doen om je kinderen een goede start te geven in het leven. Maar hoe zorg je dat jouw kind ook met geldzaken een goede start maakt? En dan bedoelen we niet een goed gevulde spaarrekening, maar de juiste vaardigheden.

Wat geef je ze mee?
Het mooiste wat je je kind kunt geven is zelfstandigheid. Natuurlijk denk je dan aan een passende studie en daarna het vinden van een leuke baan, met een fatsoenlijk inkomen. Toch is dat maar de helft. Want als je geld verdient, moet je dat natuurlijk ook beheren. Wat zijn je vaste lasten? Hoeveel kun je direct besteden? Wat moet je opzij leggen? Hoe simpel die vragen ook lijken, het beantwoorden daarvan is iets wat je echt moet leren. En liever niet met vallen en opstaan.

Jong geleerd
Om kinderen te helpen ‘wijzer in geldzaken’ te worden, vindt deze week De Week van het geld plaats. Op veel scholen in Nederland zijn er veel activiteiten rondom het thema geld. Van basis- en middelbare scholen, tot MBO scholen. Het doel is om kinderen wijzer in geldzaken te maken. Ondanks dat dit wat ernstig klinkt, zit het programma boordevol leuke en interessante onderwerpen. Ontdek de activiteiten op weekvanhetgeld.nl.

Komen we ook op jouw basisschool?
Misschien staat LeasePlan Bank tijdens De Week van het geld wel voor de klas van jouw kind. We vinden het belangrijk dat iedereen zelfstandig met geld kan omgaan. Daarom doen onze medewerkers als gastdocent actief mee met het project Bank voor de klas. Dit is een samenwerking tussen maar liefst 17 Nederlandse banken. We laten met het Cash Quiz spel de bovenbouwklassen kennis maken met de geldtypes Rekenmeester, Big Spender, Spaartopper en Geldwarhoofd. En natuurlijk kunnen ze met de online test Welk geldtype ben jij? erachter komen op welk geldtype ze zelf het meest lijken. Want verstandig met geld omgaan, begint met zelfkennis. 
 
Zelf aan de slag
Uiteraard kun je als ouder ook zelf je kinderen helpen met het ontwikkelen van hun geld vaardigheden.
  • Schiet zakgeld bij voorkeur niet voor: als je kind iets wil kopen waarvoor het bedrag nog niet bij elkaar is gespaard, dan is het goed dat ze leren wachten.
  • Geef oudere kinderen ook meer verantwoordelijkheden rondom zakgeld: bijvoorbeeld kleine cadeautjes voor verjaardagen in de familie zelf hieruit betalen.
  • Leer ze plannen: Heeft je kind iets op het oog waarvoor gespaard moet worden, ga dan samen zitten om te kijken hoeveel ze opzij kunnen zetten en hoe lang het gaat duren. Maak hiervoor bijvoorbeeld gebruik van onze Spaarkalender en hang deze zichtbaar op. Zo wordt sparen leuk!