Inloggen
Sparen

Goede spaarvoornemens volhouden

03-01-2020

Goede spaarvoornemens volhouden

Iedereen die wel eens een goed voornemen heeft gehad, die kent ze: de momenten waarop het voornemen toch heel lastig blijkt te zijn en de verleiding (bijna) te groot. En spaarvoornemens zijn daar helaas geen uitzondering op. Of je nu spaart voor een financiële buffer, meer geld opzij wilt leggen voor je pensioen of een duidelijk spaardoel hebt, grote kans dat je het nu lastiger vindt om vol te houden dan dat je had gedacht op 1 januari.

Een goed moment dus om je te proberen te helpen en te motiveren je goede spaarvoornemen vol te houden.

Verandering is lastig, maar wel mogelijk!

Een nieuwe gewoonte eigen maken kost moeite en een verandering is altijd lastig. En toch lukt het met een goede voorbereiding, de juiste motivatie en goede hulp echt wel om een verandering vol te houden. Wat heb je hier voor nodig?

 • Wordt je bewust van wat je wilt veranderen en waarom.
 • Stel voor jezelf een haalbaar en realistisch spaardoel, bijvoorbeeld met de hulp van deze spaarkalender.
 • Maak een plan van aanpak met daarin:
  1. Bepaal wanneer je bent begonnen (of wilt beginnen) en wanneer je bepaalde mijlpalen wilt hebben bereikt.
  2. Verdeel je doel in stapjes, die je steeds dichter naar het grote doel brengen. Geef jezelf een kleine beloning als je een weer een stapje hoger bent gekomen.
 • Bedenk wat voor jou moeilijke momenten en verleidingen zijn. En bedenk hoe je daar mee om kunt gaan.

Het Nibud heeft hier een heel handig online miniboek over geschreven. Dit kun je gebruiken als een werkboek om voor jezelf een concreet plan met een concreet doel te maken. Een spaarplan hebben met een doel dat je goed uitgedacht hebt, zal je heel erg helpen om je voornemen om te sparen vol te houden.

Deel je spaarvoornemen

Samen aan een verandering werken is gemakkelijker dan alleen. Je kunt elkaar tips geven, elkaar motiveren en inspireren om je voornemen waar te maken. Het is daarom slim om op zoek te gaan naar mensen die tegelijk met jou aan de slag zijn gegaan met hun spaarvoornemen. Heb het er maar eens over met vrienden of familie. Grote kans dat je iemand in je omgeving vindt, die ook meer wil gaan besparen, meer wil sparen of gewoon bewuster wil omgaan met geld.

Laat je inspireren en motiveren

Ook online kun je op zoek naar een mensen, die bezig zijn met sparen. Een goed blog over sparen kan enorm motiveren en je handige tips geven om te (be)sparen. Er zijn er genoeg. Dus keuze te over om een blog te vinden waar je blij van wordt en dat jij leuk vindt om te lezen en te blijven volgen.

Maak sparen leuk

Het doel van het volgen van een fijn blog en het samen met anderen delen hoe je spaart, is natuurlijk om het sparen zo leuk mogelijk te maken. Iets wat leuk is blijf je als vanzelf graag doen, dus probeer zo veel mogelijk leuke manieren van sparen toe te voegen!

Hoe maak je sparen leuk? Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Belangrijk is wel dat je manieren kiest die bij jou passen en waar jij blij van wordt. Op spaarblogs vind je heel veel tips. Een paar voorbeelden:

 • Ben je competitief en houd je van uitdagingen? Probeer iedere week meer te sparen dan de week ervoor!
 • Houd je van koopjesjagen? Pluis de aanbiedingen uit en kijk hoe laag jij de prijs van je boodschappen kunt krijgen.
 • Heb je spullen die je eigenlijk nooit gebruikt en waar je vanaf wilt? Goed moment om nu alles op marktplaats te zetten en te kijken wat het je oplevert!
 • Zeg abonnementen en lidmaatschappen op van dingen die je toch niet gebruikt en maak er een sport van om uit te rekenen of iets voor jou een goede deal is.

Kijk goed naar jouw spaarplan en maak een overzicht van waar jouw uitgaven liggen, zo zie je vanzelf waar jij geld laat liggen dat ook prima naar je spaarrekening zou kunnen!

Bijhouden hoe je spaart

Hoe houd je bij hoeveel je al hebt gespaard? Meestal moet je daarvoor inloggen bij je bank. Maar dat kan natuurlijk ook op een veel motiverendere manier! Voor veel mensen werkt het volgende goed: Je hangt een vel papier op een zichtbare plek waar je vaak bent. Daarop staat je spaardoel en de tussentijdse mijlpalen. Hierop schrijf of kleur je jouw spaarvorderingen. Er zijn hiervoor ook veel printables te vinden, waarin je jouw mijlpalen kunt schrijven of kleuren. Nog een manier om sparen nog leuker te maken!