Inspiratie

Gastblog door Eef van Opdorp: juist nu is het belangrijk om te sparen

02-12-2020

Corona heeft grote impact op het spaargedrag van Nederlanders. De één moet z’n buffer juist aanspreken terwijl de ander juist méér gaat sparen. Wat is nu wijsheid: sparen, beleggen of aflossen? We vroegen financieel specialist Eef van Opdorp - bekend als budgetcoach in diverse tv-programma’s – naar haar blik op sparen in coronatijd.

Goed voor jezelf zorgen in goede en in slechte tijden

Het programma Uitstel van Executie laat al jarenlang in een notendop zien wat er nu door corona op grote schaal gebeurt. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met tegenslag. Gelukkig zijn er veel mensen met spaargeld die wel tegen een stootje kunnen. Maar ik gun iedereen juist op moeilijke momenten een buffertje om de tegenslag te verzachten. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk geld is. ‘Geld maakt niet gelukkig’ roept men al heel snel, maar het is een eerste levensbehoefte. De basis begint met eten, drinken en een dak boven je hoofd. En aangezien we niet meer in een grot wonen krijg je dat anno nu alleen voor elkaar met… geld. Geen geld maakt je zeker wel ongelukkig. We worden allemaal beïnvloed door geld, ongeacht onze situatie en hoeveel we verdienen. 

Wie kan er in coronatijd sparen?
 
 
Dat ligt eraan tot welke groep je behoort. Als je opdrachten zijn gestopt, je flexwerk is verdwenen of je studeert dan heb je het moeilijk. Als je chronisch ziek bent, op bijstandsniveau leeft of het van een AOW-uitkering moet hebben, dan valt er weinig te sparen. Toch ken ik genoeg mensen die zelfs met heel weinig geld wel sparen. Dat is een principekwestie, een uitgangspunt en daar zijn ze trots op. Je geeft niet uit wat je niet hebt en je spaart een deel voor pech onderweg.

Spaar je niet terwijl je dat wel zou kunnen?

Dan is corona misschien wel een wake-up call. Er zijn veel thuiswerkers die door het wegvallen van ‘leuke dingen doen’ honderden euro’s per maand overhouden. Maar waar blijft al dat “extra” geld dan toch? In de praktijk kiezen mensen er vaak voor om het meteen weer uit te geven aan nieuwe spullen. Ook beleggen is momenteel helemaal ‘hot’. Het NIBUD is duidelijk over de vraag wat je met je overschot aan geld het beste kunt doen: “Nederlanders doen er verstandig aan hun extra spaargeld, dat ze door de coronacrisis overhouden, juist nu in een buffer te stoppen, in plaats van de hypotheek aflossen of gaan beleggen”. Eerst een buffer opbouwen is dus de boodschap. 

Bewust sparen

Je gaat pas een buffer opbouwen voor jezelf als je ervan uitgaat dat jij degene bent die verantwoordelijk is voor het aanleggen van deze spaarpot. Het is een keuze om van elke euro die je binnenkrijgt een deel apart te zetten. Als jij gericht spaart, dan heb je meer kans op een fijn leven. Een buffer geeft een fijn gevoel van veiligheid en zekerheid. Je krijgt vanzelf de gewoonte om door te sparen voor wat je nog meer belangrijk vindt: studie, reizen, tiny house en ga zo maar door…

Maak van sparen een gewoonte
 

Zo zorg je ervoor dat jij nu wel begint met een buffer opbouwen 
 
1) Ken jezelf. ‘Het moment’ waarop je zin hebt om het te regelen, komt nooit. En niemand gaat het voor je doen dus… 5,4,3,2,1 regel het NU. 
2) Zorg ervoor dat je minimaal 10% van je netto inkomen aan het begin van de maand automatisch overboekt naar je spaarrekening. Het is drie maanden wennen en dan leef je vanzelf naar 90% van je inkomen. 
3) Belastingmeevaller, opslag of een extra uitkering? Meteen doorstorten naar je spaarrekening, dan voel je geen pijn, je mist het namelijk niet. 
4) Denk aan je toekomstige ik. Ervaar wat een lekker gevoel die buffer geeft en wees trots op jezelf omdat je actief bezig bent om je eigen doelen waar te maken. Ja, geld is leuk!   

Het verschil tussen wel of geen actie ondernemen
 

Stel dat twee docenten over drie jaar op de schoolborrel zitten. De één heeft dit blog gelezen en dacht, blehhhh geen zin om iets te regelen maar telde 5,4,3,2,1 DOEN en zette elke maand toch €300 over naar de spaarrekening tegen 0% rente. De ander heeft dit blog ook gelezen en dacht, jeetje wat goed, ga ik ook nog doen… ooit. Die eerste docent zegt proost met € 10.800 op de rekening, de tweede zegt proost met niets.
 
Dat is het verschil van een keuze en een simpele handeling. Als deze coronatijd iets duidelijk maakt, dan is het wel dat we niet alles kunnen voorspellen, maar dat we goed voor onszelf moeten zorgen. Start met sparen. Juist nu.