Inloggen
Inspiratie

Financieel reflecteren op 2021

27-12-2021
reflecteren op 2021

Financieel reflecteren op 2021

Naast een maand vol van familiefeesten, is december ook altijd een moment voor reflectie op het afgelopen jaar. Wat is er allemaal gebeurd dit jaar? Waar ben je dankbaar voor? Zijn er vervelende dingen gebeurd? Zijn er veranderingen in je leven ten opzichte van vorig jaar? Op een of andere manier zorgen de donkere dagen ervoor, dat je als vanzelf stilstaat en overdenkt waar je staat, hoe je daar kwam en waar je naar toe wilt. Ook op het gebied van je financiën!

Heb je jouw doelen kunnen halen?
Het maakt geen verschil of je nu voor het eerst bent gaan sparen het afgelopen jaar of rustig verder spaart voor jouw spaardoelen. Of dat je juist verschillende manieren van je geld wegzetten bent gaan combineren om financieel gezond te leven. Nadenken over en reflecteren op waar je financieel staat, is een heel goed idee. Zo kun je leren van dingen die niet zo goed gingen. En genieten van wat je hebt bereikt. Ook is het altijd slim om je doelen vast te leggen voor een jaar. Heb jij dat vorig jaar gedaan? Goed moment om nu te kijken in hoeverre je jouw eigen doelen hebt gehaald.  

Hoe was 2021 financieel voor jou?
Heb je dit jaar een financiële meevaller gehad? Of kwam er juist minder binnen dan je had gedacht? Wellicht is het handig eens goed te kijken hoe je met je geld bent omgegaan dit afgelopen jaar. Zo kun je wellicht meer sparen wanneer je inkomsten groter zijn geworden. En wanneer je inkomsten minder zijn geworden, leg dan zeker je uitgaven eens allemaal naast elkaar om te kijken waar je kunt besparen. Weten wat je inkomsten en uitgaven zijn, is natuurlijk de basis van gezonde financiën.

Maak je eigen financiële balans op voor 2021
Het einde van het jaar is een prachtig moment om voor allerlei dingen de balans op te maken. Doe dat ook letterlijk voor je financiën. Alle inkomsten in een lijstje naast je uitgaven onder elkaar. Natuurlijk kun je de lijstjes zo uitgebreid maken als je wilt. Van slechts je vaste lasten plus ‘overige’ voor alle andere kosten, tot aan echt alle kosten van het afgelopen jaar uitgeplozen, je kunt jouw balans precies zo maken dat jij er iets aan hebt en wat van kunt leren.

Kijk naar de toekomst
Met wat je uit de balans van dit jaar hebt geleerd, is het slim om gelijk over het komende jaar na te denken. Hoe wil je in het komende jaar met je geld omgaan? Goed moment om daar nu eens in alle rust over na te denken. Stel je financiële doelen voor het komende jaar nu! Wil je meer sparen? Of juist besparen op bepaalde uitgaven? Neem de rust om bijvoorbeeld een automatische overschrijving naar je spaarrekening in te stellen. En kijk kritisch naar uitgaven waar je weinig aan hebt, zoals een vergeten abonnement, dat je eigenlijk beter kunt opzeggen. Goed moment om dat even te doen!