Inloggen
Spaarportretten

Kijkje in mijn Spaarbrein - Sanne

30-12-2021
Sparen voor een boerderij - Een kijkje in het Spaarbrein van Sanne

Kijkje in mijn Spaarbrein - Sanne

 

Iedereen heeft een Spaarbrein, en het werkt bij iedereen net weer een beetje anders. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar verschillende inspirerende manieren van hoe echte mensen sparen en met geld omgaan. Hier een kijkje in het Spaarbrein van de 24-jarige Sanne.

Vertel eens meer over je spaardoel
Ik droom al jaren van een eigen boerderijtje, dat zie ik al helemaal voor me. Met een pluktuin en twee geiten haha. Dat is nog ver weg en mijn spaardoel heb ik een beetje op gevoel gekozen. Als starter op de woningmarkt moet je sowieso flink wat eigen geld hebben. Het lijkt me fantastisch om mijn kinderen in het groen te laten opgroeien. En dat er plek is voor mijn ouders als ze bij ons willen komen wonen. Ik ben echt een familiedier hoor! 

Ben je tevreden over je spaarpot?
Nou, ik zie het alsof ik nu gewoon een goede buffer van € 10.000 heb en die vul ik zoveel mogelijk aan. Ik probeer maandelijks tussen de 500 en 700 euro te sparen. Dat geeft een gerust gevoel en tegelijkertijd blijf ik zo lekker op koers. Ik weet niet of ik als starter genoeg heb aan € 50.000 eigen geld maar je moet ergens beginnen, toch?

Mijn spaartip is…
Als ik iets graag wil maar het is niet super noodzakelijk, stel ik het een half jaar uit. Daarna hoef ik het vaak niet meer. Dus dat is ook mijn tip aan anderen. Als je iets graag wilt, wacht even. Zo voorkom je dat je iets onnodigs koopt waar je later spijt van krijgt, zonde van je geld. Dat werkt in ieder geval goed voor mij. Tegelijkertijd helpt het bij consuminderen, daar word ik trouwens ook erg blij van! 

Wat betekent consuminderen voor jou?
We verbruiken als mensen zo ontzettend veel spullen, dat heeft enorme impact op onze planeet. Ik wil niet onnodig veel consumeren, zeker niet spullen die snel kapotgaan. Ik probeer weg te blijven van trends, fashion en gadgets. Leuk hoor al die influencers op social, maar ik wil me daarin niet laten beïnvloeden. Ik kijk naar wat ik écht nodig heb om goed en tevreden te kunnen leven. Of het nu gaat om kleine of grote dingen. Ik betaal liever wat meer als het langer meegaat. Zoals laatst voor een nieuwe winterjas, die moet vele winters kunnen meegaan. Je vindt me dan ook niet in van die fast fashion winkels. Ik word veel blijer van vintage en lokale winkeltjes! 

De kans dat ik mijn spaardoel haal
Dat ligt vooral aan hoeveel mijn vriend en ik meer gaan verdienen. We hebben allebei net onze eerste echte baan. We verwachten natuurlijk te groeien in salaris, daar moeten we het vooral van hebben. Ik hoop dat we over een paar jaar de stap kunnen zetten naar een koopwoning. En hopelijk is een boerderijtje dan niet alleen betaalbaar in een verre uithoek van het land… Maar dat komt vast goed.

Dit helpt mij om sparen vol te houden

Mijn vader heeft me altijd geleerd: geef geen geld uit dat je niet hebt. Dat zinnetje krijg ik ‘gelukkig’ niet uit mijn hoofd. Als ik einde maand bijvoorbeeld een feestje heb met een dresscode maar ik zit net te krap, dan wacht ik nog even tot mijn salaris is gestort. Salaris niet op tijd? Dan gewoon een outfit die ik al vaker heb gedragen. Mijn spaargeld raak ik niet aan.

Vind je sparen moeilijk?
Ik vond het heel moeilijk toen ik puber was. Nu ik veel bewuster ben van mijn spaardoel en ook consuminderen belangrijk vind, gaat dat veel makkelijker. Door de jaren heen ontdekte ik ook dat ik veel dingen gewoon niet nodig heb.

Waar geef jij je geld graag aan uit?
Ik geef het graag uit aan dingen waar mooie herinneringen uit voortkomen en het liefst zo min mogelijk aan spullen. Ik ga graag uit eten met vrienden, een weekendje weg of samen naar het theater. Familie en vrienden zijn heel belangrijk voor me, dat komt ook terug in mijn spaardoel. Het lijkt me fantastisch als mijn ouders later op de boerderij kunnen wonen en ik hén kan helpen. Dat is toch prachtig!