Inloggen

World Dream Day - De dag voor je dromen

25-09-2021

World Dream Day - De dag voor je dromen

Leef je droom! Een inhoudsloos cliché? Of toch een wijze levensles, die nu misschien wel belangrijker is dan ooit. Het is iets dat zo gemakkelijk gezegd wordt en toch zo moeilijk uit te voeren lijkt. Wat zijn je dromen eigenlijk? Je eigen huis bouwen, de wereld rondreizen of een veilig pensioen opbouwen? Is dat realistisch of is het te mooi om waar te zijn? Iedereen bepaalt voor zichzelf een spaardoel. Van de nieuwe wasmachine, naar de nieuwe droomauto, naar het vakantiehuis. Weet je nog waar je voor wilde sparen?

De internationale Wereld Droomdag maakt er jaar in jaar uit haar missie van om mensen eraan te herinneren hun dromen vast te houden, heldere doelen te formuleren en te begrijpen waarom dromen zo belangrijk is. Dit jaar draait alles om het thema "Dream Forward". Dromen vooruit helpen. Gebruik daarom deze 25 september om de tijd voor jezelf en je dromen te nemen. In tijden van een pandemie plaatsen we onszelf en onze wensen voor de toekomst veel te vaak op achtergrond. Juist in tijden van crisis is het belangrijk om voor jezelf te zorgen en ook voor degenen die ons het meest dierbaar zijn. Ga met ons de goede kant op tijdens World Dream Day: Forward. Laat jezelf weer dromen.

Blijf kijken
Geniet van het leven, streef je doelen na en leef je droom. Je kunt je dromen - vooral de grotere - verwezenlijken door specifieke doelen te stellen. Kleine tussendoelen stellen, laten een verre droom in je hoofd een reëel en tastbaar deel van je leven voelen. Eén ding is met name heel belangrijk: doorzettingsvermogen. Houd daarom altijd goed in de gaten wat je oorspronkelijk wilde bereiken. Is je doel bijvoorbeeld een goede pensioenplanning? Neem dan regelmatig de tijd en denk na over waar je naar uitkijkt na je werkzame leven. Hoe concreter de droom, hoe makkelijker het voor je zal zijn om ernaar toe te werken. Naast een vast inkomen tijdens het pensioen kan dit bijvoorbeeld een bijzondere reis zijn, een huis in het buitenland of een leuke ervaring met de (klein)kinderen.

Wat als ik liever voor iets anders spaar?
Doorzettingsvermogen is erg belangrijk, maar het mag nooit een dwang worden. Een droom moet je niet willen nastreven uit angst om te falen. Aan de bal blijven betekent niet dat je wanhopig naar een doelpunt moet streven. Dromen kunnen veranderen of zelfs verdwijnen en dat is volkomen normaal. Een droom kan veranderen of verdwijnen door levensomstandigheden, persoonlijke ontwikkeling of vele andere zaken. Het betekent niet dat je moet opgeven.
Misschien is het voldoende om de droom een beetje bij te stellen. De droom van een huis in het buitenland kan bijvoorbeeld de uitbreiding van uw eigen huis hier in Nederland zijn. De enige die de grenzen bepaalt, ben je zelf. Zelfs als je niet met volle toewijding uitkijkt naar een droom, kun je met de juiste aanpak toch vooruit komen. Vraag jezelf af of je motivatie om te sparen verminderd is en je het spaardoel uit het oog bent verloren of dat deze droom niet meer bij je past. Het is oké om een droom die je niet meer gelukkig maakt in te ruilen voor een nieuwe. Zorg er wel voor dat je niet volledig doelloos spaart: dit verlaagt de motivatie erg snel en leidt vaak tot afhaken. De verleiding om het gespaarde geld te besteden aan andere dingen wordt dan al snel te groot.

Realistisch dromen
Het vervullen van dromen gaat zelden helemaal vanzelf. Iedereen komt hindernissen, kruispunten en doodlopende wegen tegen. Dat hoort erbij. Gebruik deze Wereld Droomdag om inzicht te krijgen:

Welke dromen ben je nog actief aan het najagen? 
Maakt het idee van je doel je nog blij of is er iets veranderd? 
Waar moet je je dromen aanpassen of zelfs omruilen? 

Dat zijn de vragen die je jezelf deze 25 september kunt stellen. Om je doelen opnieuw te formuleren en je weer bewust te worden van je dromen. Neem de tijd om te reflecteren. Vier je grote en kleine successen. Wees trots op jezelf en kijk vooruit.