Inspiratie

Wereldspaardag 2021

29-10-2021

Vroeger werd Wereldspaardag uitgebreid gevierd. Ouderen kennen deze traditie wellicht nog uit hun kindertijd: het zakgeld, de heitjes-voor-karweitjes en het verjaardagsgeld waar je lang van had gespaard, bracht je naar de bank en werd op je spaarboekje gestort in ruil voor een klein cadeautje. In 1924 vond voor het eerst het International Thrift Congress plaats, het volgende jaar was de eerste Wereldspaardag. Dus al 96 jaar zorgen we bijzonder goed voor onze spaarrekeningen op deze bijzondere spaardag in de laatste week van oktober - dit jaar op 29 oktober. Het oorspronkelijke idee dat deze ene dag mensen over de hele wereld zou aanmoedigen om geld te sparen en te besparen. In de loop der jaren is het karakter van Wereldspaardag echter sterk veranderd. Zo ook hier bij ons: Wereldspaardag staat nu in de eerste plaats voor financiële educatie en financiële opvoeding - twee zeer belangrijke zaken die LeasePlan Bank onder meer ondersteunt als lid van het initiatief Bank voor de Klas.

Sparen voor je spaardoelen
In het ideale geval begint financiële opvoeding en educatie natuurlijk gewoon thuis en al in de vroege kinderjaren. Maar zelfs volwassenen moeten niet bang zijn om te blijven leren over geld, om nieuwe mogelijkheden, doelen en dromen te verkennen. Wat een aantal jaar geleden nog de analoge spaarrekening was, is nu de digitale spaarrekening. Er zijn voortdurend nieuwe mogelijkheden en vooral digitale ontwikkelingen, die sparen makkelijker, overzichtelijker en toegankelijker maken. De jaarlijkse Wereldspaardag is het moment om een overzichtje te maken van je huidige spaarrekeningen of misschien om een nieuwe spaarrekening te openen. Wellicht heb je met flexibel sparen tot nu toe een behoorlijke financiële buffer opgebouwd, die je nog nooit nodig hebt gehad. Denk goed na over hoeveel buffer je nodig hebt en sta jezelf toe om met de resterende besparingen nieuwe doelen na te streven. Misschien ben je toe aan een nieuwe auto of wil je je huis verbouwen, voor zulke grote spaardoelen spaar je het beste en vaak ook het snelst met een termijndeposito.

Praat met je kinderen
Heb je overzicht over je spaargeld en misschien zelfs nieuwe spaarmogelijkheden ontdekt? Deel dan je bevindingen en je blijdschap hierover met je kinderen, kleinkinderen, nichtjes of neefjes. Hoe eerder kinderen in contact komen met geld en geldzaken, hoe vertrouwder en zekerder ze later zullen omgaan met hun financiën. Praat vooral over de waarde van geld: vraag je kinderen wat ze willen en bedenk samen hoe lang ze hun zakgeld moeten sparen om dit doel te bereiken. Het hebben van een eigen spaarrekening, puur voor hun spaardoel, stimuleert ook nog eens het verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en jongeren. Spreek open en transparant over de voortgang van het sparen, maar natuurlijk ook over financiële tegenslagen. Wil je kind iets uitgeven? Ga rustig met je kind zitten en leg uit wat het precies inhoudt om op lange termijn geld van de spaarrekening te halen en herinner je kind aan het oorspronkelijke spaar doel. Een compromis kan ook een goede oplossing zijn: 50% van het zakgeld gaat naar de spaarpot voor grotere doelen en uiteindelijk naar de spaarrekening op Wereldspaardag, terwijl de overige 50% nu besteed kan worden. Is het geld niet genoeg voor een impulsaankoop? Dan is het handig om je kind een beetje bij te sturen en in ieder geval gewoon een paar weken een deel van het zakgeld te laten sparen totdat het genoeg is - de vreugde en trots over de aankoop worden zijn dan des te groter.

Uiteindelijk zijn er twee belangrijke dingen die zowel voor je eigen spaargeld als voor dat van je kinderen tellen: transparantie en planning. Wees eerlijk tegen jezelf en geef openlijk je tegenslagen toe. Natuurlijk is er geen man overboord wanneer je even wat minder aan sparen denkt. Wat belangrijk is, is de juiste motivatie vinden en doorgaan. Want op Wereldspaardag gaat het er niet om veel geld opzij te zetten, maar om een overzicht te krijgen in je financiën, je spaardoelen en de kansen die er voor je liggen om te sparen.  En geef ook je kinderen de ruimte om vragen te stellen en samen te praten over plannen, doelen en dromen.