Duurzaamheid

Terugblik op Bank voor de klas 2022

29-06-2022
Bank voor de klas 2022

15 interactieve en leerzame gastlessen

De 11e editie van het programma Bank voor de klas zit er weer op. De afgelopen maanden hebben wij 15 gastlessen gegeven op scholen door heel Nederland. Bank voor de klas is een gezamenlijk initiatief van 16 Nederlandse banken voor financiële educatie in het basisonderwijs. In dit blog blikken we terug op onze ervaringen met het geven van de gastlessen.

Van Doekoe tot Digi

In tegenstelling tot vorig jaar, konden dit jaar alle gastlessen weer fysiek plaatsvinden. Bank voor de klas ging van start tijdens de Week van het geld op 28 maart en duurde tot en met 17 juni. Het thema van dit jaar was: ‘van Doekoe tot Digi’. In totaal zijn er 15 gastlessen gepland bij 10 verschillende werknemers van LeasePlan Bank. Tijdens de interactieve gastlessen hebben we basisschoolleerlingen geprikkeld om na te denken over hoe zij met geld omgaan. Sander Frons, directeur van LeasePlan Bank, blikt terug op de 11e editie van Bank voor de klas: ‘’Met financiële educatie kun je niet vroeg genoeg beginnen. Daarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd te leren hoe je goed met geld kunt omgaan. LeasePlan Bank wil hier graag een actieve bijdrage in leveren. Veel van onze medewerkers doen met veel enthousiasme mee aan Bank voor de klas. Ik kijk er elk jaar weer naar uit om de gastlessen te geven. En vooral om de leerlingen te helpen. Kinderen hebben een andere kijk op geld, waardoor er leuke gesprekken ontstaan.’’ 

Wat is Bank voor de klas?

Het initiatief Bank voor de klas is een samenwerking van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) met 16 Nederlandse banken. Zij zetten zich in voor financiële educatie voor kinderen van 10 tot 18 jaar in het basisonderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en voortgezet onderwijs. Op het online platform bieden banken hun lesmateriaal aan over diverse financiële thema’s. Scholen kunnen dit lesmateriaal het hele jaar door gebruiken. Als aanvulling hierop organiseert de NVB jaarlijks het gastlessenprogramma Bank voor de klas

→ Sta je voor de klas en wil je dat wij in 2023 een gastles op jouw school komen geven? Neem dan contact op met onze bankcoördinator.

Onze aanpak

Onze gastlessen zijn allesbehalve saai. We vinden het belangrijk om op een toegankelijke manier met kinderen te praten over geldzaken. Daarom geven we ze tijdens onze gastlessen alle ruimte om vragen te stellen. Van ‘Wie heeft geld bedacht?’ tot ‘Hoe moet je tikkies sturen?’. Om de kinderen uit te dagen en te activeren, spelen we in teams de Cash Quiz, een interactief spel bestaande uit 10 leerzame vragen. 



→ Zelf met je kind de Cash Quiz GeldTypeTest spelen? Dat kan gemakkelijk via: GeldTypeTest - Bank voor de Klas 

Spelenderwijs leren over geld

‘’Ik vond het superleuk om een gastles te geven. Het was mooi om te zien dat de leerlingen zo enthousiast meededen met de quiz, iedereen wilde ten slotte heel graag winnen. Het is goed om kinderen bewust te maken en wat bij te brengen over geld. Door dit spelenderwijs aan te pakken, door middel van een quiz, sluit dit perfect aan bij de leerlingen!’’ - Chemelle Pengel, Manager Customer Service bij LeasePlan Bank.

Bank voor de klas 2023

Volgend jaar doen we weer graag mee met Bank voor de klas. Wie weet geven we wel een gastles aan jouw klas! 

→ Benieuwd naar onze eerdere ervaring met (online) gastlessen geven? Lees dan ons blog: Bank voor de Klas 2021

Meer lezen

In ons blogoverzicht vind je allerlei handige tips en inspiratie om sparen zo leuk mogelijk te maken. Ook geven we handvatten voor financiële opvoeding, bijvoorbeeld met blogs over zakgeld en over geld verdienen met een bijbaan.