Tips

Stilstaan bij je financiële onafhankelijkheid op Internationale Vrouwendag

08-03-2023

Manieren die helpen om financieel onafhankelijk te worden als vrouw

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een mooi moment om stil te staan bij je financiële onafhankelijkheid als vrouw. Er zijn verschillende tips en adviezen om je financiële onafhankelijkheid te bevorderen en die je helpen bij de vraag: hoe word je financieel onafhankelijk? Ongeacht je leeftijd en of je een gezin hebt, samenwoont met je partner of vrijgezel bent: in dit blog lees je welke stappen kunt nemen.

Het verschil tussen economisch zelfstandig en financieel onafhankelijk zijn

Volgens het CBS ben je economisch zelfstandig als je netto-inkomen uit arbeid en eigen onderneming minimaal 70% van het wettelijke nettominimumloon bedraagt. Dit is ook wel het bedrag van de netto bijstand van een alleenstaande. In 2021 was dit €1080 per maand, volgens de tweejaarlijkse Emancipatiemonitor 2022 van het CBS en OCW. 

Steeds meer vrouwen bereiken economische zelfstandigheid naarmate de jaren verstrijken. De pandemie van 2020 heeft die groei tijdelijk gestagneerd, maar in 2021 is er al een aanzienlijke stijging zichtbaar; 66,3% van alle niet-opgeleide vrouwen van 15 tot de pensioengerechtigde leeftijd is afhankelijk van hun eigen inkomen om in hun levensonderhoud te voorzien. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat meer vrouwen deeltijdbanen met langere werktijden (28-35 uur/week) aannemen.

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Economisch zelfstandig zijn is niet genoeg om bijvoorbeeld met kinderen van te leven, daarom is er nog een tweede maatstaf: financiële onafhankelijkheid. Dat betekent dat je in 2021 met €1540 per maand financieel onafhankelijk zou zijn. Mannen zijn vaker financieel onafhankelijk dan vrouwen (77 tegen 56 procent), maar het verschil met vrouwen is de afgelopen jaren wel kleiner geworden. Zo zijn vrouwen met steeds vaker financieel onafhankelijk van hun partner.

Streef je naar financiële onafhankelijkheid? Deze 4 tips kunnen je helpen:

1. Open een eigen spaarrekening

Een eerste stap naar financiële zelfstandigheid is (een deel van) je geld in eigen beheer hebben. Dit kan bijvoorbeeld met een eigen spaarrekening. Op die rekening kun je bijvoorbeeld maandelijks geld sparen. Zo bouw je voor jezelf een buffer op, wat kan helpen om financieel onafhankelijk te worden van je partner. Je hoeft niet per sé van het ergste uit te gaan, maar het kan nooit kwaad om altijd ergens op terug te kunnen vallen.

2. Houd het realistisch 

Hoeveel geld je per maand moet verdienen of sparen om financieel onafhankelijk te zijn, verschilt per persoon. Neem je inkomsten en uitgaven onder de loep en bepaal wat je maandelijks minimaal nodig hebt in je streven naar financiële onafhankelijkheid. Zorg ervoor dat het een realistisch doel is. Win-win: wanneer je kritisch kijkt naar je uitgaven, krijg je waarschijnlijk meteen zicht op mogelijke besparingen.

→ Tip: Wij helpen je in vijf makkelijke stappen bij het maken van een huishoudboekje, waardoor je grip krijgt op je financiën.

3. Probeer te leven volgens een bepaald budget

Niet leven naar het geld wat er maandelijks binnenkomt, maar leven volgens een bepaald budget. Maak van sparen een prioriteit en bepaal hoeveel je van je inkomsten opzij wilt zetten, voordat je je uitgaven doet. Plan het qua sparen liever iets te ruim dan te krap. Zo weet je dat je in elke situatie rond kunt komen.

4. Praat er met je vriendinnen over

Ben je benieuwd of je vriendinnen financieel zelfstandig zijn of hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen? Vraag het ze! Door te praten over geldzaken, kun je elkaar helpen en inspireren. Misschien kan een vriend of vriendin je zelfs verder helpen om je doel te halen.

→ Sparen met vrienden? Zo bereik je samen jullie spaardoelen.

Financieel onafhankelijk worden met de FIRE movement

FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early. Deze movement krijgt steeds meer populariteit en motiveert mensen om schulden af te lossen, minder geld uit te geven dan je uitgeeft en dat verschil voor je aan het werk te zetten. De meeste mensen in de FIRE-beweging doen dat door geld te sparen en een deel van dat spaargeld bijvoorbeeld te beleggen of te investeren.

Je hoeft gelukkig geen miljonair te zijn om ‘FIRE’ te worden, ook met een lager bedrag op je spaarrekening is het haalbaar om eerder van je pensioen te genieten. Het hangt allemaal af van je doelen: hoe groot en waar wil je wonen? Hoeveel wil je uitgeven? Waar ben je tevreden mee? Hoeveel kun en wil je maandelijks sparen? Op welke leeftijd wil je met pensioen?

Financiële zekerheid

Met de uitleg en tips over financieel onafhankelijk worden, weet je wat voor jou kan helpen op de weg naar een financieel onafhankelijk leven, misschien zelfs wel naar FIRE.