Tips

Sparen met vrienden? Zo bereik je samen jullie spaardoelen.

29-07-2022
Veel mensen sparen voor een doel. Een vakantie, die nieuwe schoenen, voor financiële zekerheid of zelfs het starten van een bedrijf. Over het algemeen doen we dat alleen, maar het kan ook samen. Niet alleen met je partner, maar ook met je beste vriend, vriendengroep of sociale club. 30 juli is het de Dag van de Vriendschap. Op die dag vieren we onze vriendschappelijke relaties en staan we stil bij de vrienden die ons leven rijker maken.

Dat je als vriendengroep ook rijker kunt worden door samen voor een doel te sparen is nog weinig bekend. Normaal spaart iedereen eigenlijk een beetje apart. Maar in situaties waar je met vrienden een mooi doel voor ogen hebt, is een zekere strategie om daar samen te komen gewenst. In dit blog lichten we toe hoe je het beste met je vrienden kunt sparen.

Waar sparen jullie voor? 

Geld is maar voor even, maar vrienden zijn (hopelijk) voor altijd. Daarom is het niet verwonderlijk dat de meeste vrienden die samen sparen dat doen voor een gezamenlijke ervaring. Denk aan een vakantie, tripje of uitje. Om een mooie reis samen te maken, moet iedereen wel voldoende geld hebben om het te bekostigen.  

Een ander populair doel voor samen sparen is het oprichten (of verder uitbouwen) van een onderneming met vrienden. Als je besluit om ook zakelijk in zee te gaan met een vriend of vriendin, kan er verwacht worden dat er ook een bijdrage eigen geld ingelegd wordt. Soms kun je zelfs moeilijk beginnen met het bedrijf voordat er een zeker niveau aan geld is om noodzakelijke materialen en machines aan te schaffen.

Spaardoel en inleg bepalen 

Wanneer je met je vrienden het gezamenlijke doel hebt vastgesteld, en welk bedrag daar aan vast hangt, kun je afspraken maken over hoe jullie samen dat doel gaan bereiken. Dat betekent terugrekenen vanaf de datum waarop het doel bereikt moet zijn tot er een wekelijks of maandelijks bedrag uitkomt. Als dat bedrag realistisch is voor iedereen, er kunnen namelijk soms inkomensverschillen binnen vriendengroepen zijn, kan er begonnen worden met sparen.

→ Ook interessant voor jou: Met deze handige tool bereken je makkelijk jouw spaardoelen 

Gezamenlijke rekening of apart? 

Samen sparen kan heel leuk zijn, maar moet dat ook op een gedeelde rekening? Weinig banken bieden een gezamenlijke rekening voor groepen, en meesten bieden enkel gedeelde rekeningen voor mensen die samenwonen. Wel kun je als je samen inschrijft bij de Kamer van Koophandel, en dus spaart voor een zakelijk doel, een bedrijfsrekening openen op naam van het bedrijf. Als dat niet het geval is, dan zijn er twee alternatieven. 

Als eerste kun je afspreken om op de rekening van één van de vrienden te storten. Dat is overzichtelijk en kunnen gelijk alle kosten van deze centrale rekening betaald worden. Dit heeft echter wel een aantal haken en ogen. De vriend of vriendin op wiens naam de rekening staat heeft uiteindelijk zeggenschap over wat er met het geld op de rekening gebeurt. Ook is hij of zij aansprakelijk bij de Belastingdienst voor het hele bedrag. Als dat bedrag en het vermogen van de vriend boven een bepaalde grens komt, moet er belasting over afgedragen worden. 

De meest voor de hand liggende optie is als alle vrienden of vriendinnen los van elkaar op de eigen spaarrekening sparen voor het gezamenlijke doel. Zo blijft iedereen in controle van zijn of haar eigen geld, is er niet één persoon aansprakelijk voor de Belastingdienst en omdat de doelen van te voren besproken zijn legt iedereen toch regulier in om het gezamenlijke doel te bereiken. Af en toe peilen en bijhouden hoe ver jullie allemaal zijn om het spaardoel te bereiken kan dan wel handig zijn. 

Samen doelen halen 

Als het gezamenlijke doel gehaald is, is het tijd om het samen te vieren. Dat kan door samen het geld uit te geven op die leuke trip,  de zaak te starten, of met een flesje bubbels om het succes te vieren. Overwinningen moet je namelijk vieren, het liefst met vrienden. Niet alleen op de Dag van de Vriendschap, maar elke dag! 

Meer lezen over (hoe anderen) financiële doelen stellen en behalen? Neem dan een kijkje in ons blogoverzicht.  

Tip: Wij helpen je in 5 makkelijke stappen bij het maken van een huishoudboekje, waardoor je grip krijgt op je financiën.