Financiële opvoeding

Hoeveel kleedgeld geef je per leeftijd?

24-11-2023

Hoeveel kleedgeld is passend? Een overzicht per leeftijd

Het geven van kleedgeld aan je kinderen kan een belangrijke stap zijn in hun financiële opvoeding. Maar hoeveel kleedgeld is normaal? En wat geef je per leeftijd? In dit blog gaan we dieper in op deze vragen en bekijken we de verschillen tussen bijvoorbeeld een 12-jarige en een 17-jarige. We bieden ook praktische tips over hoe om te gaan met het geven van kleedgeld, zodat je kinderen leren budgetteren en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen aankopen.

Hoeveel kleedgeld krijgen jongeren?

Uit het Nibud Scholierenonderzoek 2020 blijkt dat 50% van de jongeren geld voor kleding ontvangt van hun ouders. Gemiddeld krijgt een scholier tussen de 12 en 18 jaar ongeveer €64 per maand aan kleedgeld.

Dit is hoeveel kleedgeld scholieren van 12 tot 18 jaar gemiddeld krijgen per maand:

Leeftijd

Kleedgeld per maand (gemiddeld)

12 jaar

€68

13 jaar

€51

14 jaar

€62

15 jaar

€78

16 jaar

€58

17 jaar

€61

18 jaar

65

Bron: Nibud Rapport Scholierenonderzoek 2020

Hoe bepaal je de hoogte van het kleedgeld?

Vanaf de middelbareschoolleeftijd hechten kinderen meer waarde aan hun kleding en willen ze hier zelf keuzes in maken. Maar welk bedrag is dan passend? Dit hangt in eerste instantie af van je eigen financiële situatie en waarvoor je kind het geld zal gebruiken. Je kunt ook overwegen om je kind aan te moedigen een bijbaantje te nemen, zodat hij of zij zelf kan bijdragen aan zijn of haar kledingbudget. Afhankelijk van het overeengekomen bedrag kun je afspraken maken over wat jouw kind met dit geld mag aanschaffen. Zo kun je ervoor kiezen dat je zelf bijvoorbeeld bepaalde duurdere items zoals schoenen of jassen op je neemt, terwijl je kind zelf zijn of haar sportkleding betaalt.

Er bestaat dus niet één vast ‘normaal’ kleedgeldbedrag per leeftijd. Om een beeld te krijgen van hoeveel kleedgeld er gegeven wordt, kun je het aan andere ouders vragen, maar ook de gemiddelde bedragen die uit onderzoek naar voren komen, geven je meer inzicht.

Tips om goed om te gaan met kleedgeld

Geef het kleedgeld op een vast tijdstip. Meestal is dit eens per maand. Als je het op een vast moment geeft, leert je kind gerichter te begroten. 

  • Je kunt kleedgeld contant geven, maar ook op de bankrekening van je kind storten. Zo leert je kind omgaan met een bankpas en betaalrekening en heb je als ouder inzicht in het uitgavenpatroon van je kind.
  • Spreek af wat je kind van het kleedgeld kan kopen. Denk ook aan schoenen of sportkleding. 
  • Bespreek regelmatig hoe het gaat met het omgaan met kleedgeld en ondersteun je kind in het maken van financiële keuzes. 
  • Leg het bedrag vast en spreek af wanneer je dit bedrag eventueel verhoogt. Bijvoorbeeld wanneer je kind jarig is. 
  • Net als bij zakgeld: op=op. Leer je kind om te sparen voor duurdere aankopen, in plaats van zelf meer kleedgeld te geven. 

Tot slot: het bepalen van het kleedgeld en verder

Het bepalen van het juiste bedrag voor kleedgeld kan een uitdaging zijn, maar met de informatie en tips die we in dit blog hebben gedeeld, hopen we dat je nu beter uitgerust bent om deze beslissing te nemen. Onthoud dat er geen vast 'normaal' bedrag is; het hangt allemaal af van jouw financiële situatie, de behoeften van je kind en wat jullie samen als passend beschouwen.

De hoeveelheid kleedgeld die je geeft kan per jaar veranderen op basis van leeftijd of andere factoren, maar de principes blijven hetzelfde. Blijf communiceren met je kind, ondersteun hun groeiende onafhankelijkheid en help hen te leren hoe ze hun eigen financiën kunnen beheren.

→ Ook interessant voor jou: Wil je meer weten over het geven van zakgeld en hoe dit bijdraagt aan de financiële opvoeding van je kind? Lees dan ons blog "Hoeveel zakgeld geef je en hoeveel per leeftijd?" Hierin delen we handige tips en een overzicht van gemiddelde bedragen per leeftijd.

Nieuwsbrief Inschrijving

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief