Financiële opvoeding

Bijbaan voor jongeren: wat mag wel en niet per leeftijd?

14-06-2024

Een bijbaantje is een goede manier om je kind voor te bereiden op een gezonde financiële toekomst. Je kind leert meer over de geldzaken die komen kijken bij een baan, van jaaropgaven tot belasting terugvragen. Als je kind klaar is voor een bijbaan, kan dat voor jou als ouder wat vragen oproepen. Over de leeftijd waarop kinderen mogen werken en wat ze dan wel en niet mogen doen. In dit blog zetten we alles voor je op een rij.

Flinke stijging in aantal werkende jongeren, vooral onder 15- en 16-jarigen

Volgens het CBS is het aantal werkende jongeren van 15 tot 27 jaar in het vierde kwartaal van 2023 met 34 duizend toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Maar liefst 77,9 procent van de jongeren in deze leeftijdsgroep had betaald werk, waarbij vooral de 15- en 16-jarigen vaker aan de slag gingen.

Vanaf welke leeftijd mag je werken?

In Nederland mogen kinderen vanaf 13 jaar officieel werken. Hier zijn regels aan verbonden. Deze afspraken staan ook in het contract met de werkgever. Bijvoorbeeld over wat je kind mag doen en hoeveel uur je kind mag werken. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer er is toegestaan. 

Enkele wettelijke regels voor een bijbaan, per leeftijd:

13-14 jaar

Klusjes rond het huis en in de buurt: maximaal 2 uur op een schooldag en maximaal 7 uur op een niet-schooldag.

 • Licht, niet-industrieel werk (zoals fruit plukken, oppassen of helpen bij het vakken vullen): niet toegestaan op een schooldag en maximaal 7 uur op een niet-schooldag.
 • Niet werken op zondag.
 • Maximaal 12 uur werken per week.
 • Alleen helpen, dus geen zelfstandige werkzaamheden.
 • Je mag vanaf deze leeftijd meewerken aan uitvoeringen. Denk aan in een reclamespotje spelen of een modeshow lopen.
 • Voor deze leeftijdscategorie geldt een uitzondering als de ouders een eigen winkel of landbouwbedrijf hebben. Dan mag er op schooldagen maximaal 2 uur geholpen worden in het bedrijf, tot maximaal 12 uur per week. 

15 jaar

 • Maximaal 2 uur werken op een schooldag en maximaal 8 uur op een niet-schooldag of vakantiedag.
 • Maximaal 12 uur werken per schoolweek.
 • Maximaal 40 uur per week werken in de vakantie.
 • Je mag zelfstandige werkzaamheden doen, bijvoorbeeld in een krantenwijk.
 • Je doet licht werk in bijvoorbeeld een winkel, de landbouw of op een manege. Je mag ook kranten en folders bezorgen en hulpwerkzaamheden in de horeca uitvoeren.

16-17 jaar

 • Maximaal 9 uur per dag en 45 uur per week werken.
 • Over een periode van vier weken mag je gemiddeld maximaal 40 uur per week werken. Dit is inclusief schooltijd.
 • Je mag onder bepaalde omstandigheden op zondag werken, hier moeten de werknemers bijvoorbeeld persoonlijk toestemming voor geven.
 • Jongeren onder de 18 mogen niet werken tussen 23.00 en 06.00, maar voor jongeren van 16-17 jaar gelden uitzonderingen, bijvoorbeeld voor defensiepersoneel of leerlingen brood- of banketbakker.
 • Je mag bijna elk soort werk doen, behalve gevaarlijk werk. Sommige werkzaamheden mag je als 16- of 17-jarige alleen doen onder deskundig toezicht, zoals werken met wilde dieren. 

→ Meer weten over de wettelijke regels rondom bijbanen? Bekijk het complete overzicht op de website van de Rijksoverheid

Mijn kind is jonger dan 13 jaar. Mag er dan helemaal niks?

Kinderen jonger dan 13 jaar mogen officieel nog niet werken, maar ze kunnen natuurlijk wel af en toe een karweitje doen als ze dat zelf leuk vinden. Denk aan hun broer of zus helpen met de krantenwijk of een klusje doen voor hun ouders. Wil je je kind hiervoor belonen, dan kun je het minimumjeugdloon van een 15-jarige als richtlijn nemen.

Er is één uitzondering waarbij 12-jarigen wel mogen werken, maar dit is alleen in het geval van een werkstraf. Dit moet altijd onder toezicht van een volwassene zijn en omvat taken zoals parkeergarages vegen, afwassen of deelnemen aan een leerproject. Maar voor vrijwillige bijbanen geldt dus echt een minimumleeftijd van 13 jaar.

Een bijbaan: een slimme stap naar financiële zelfstandigheid

Of je kind nu 13, 15 of 17 is, een bijbaan kan een waardevolle ervaring zijn. Met de juiste begeleiding en kennis van de regels help jij je kind op weg naar een gezonde financiële toekomst. LeasePlan Bank staat voor je klaar met handige tips en slimme spaarmogelijkheden voor jongeren met een bijbaan.

→ Wil je meer weten over hoeveel jongeren kunnen verdienen met een bijbaan en tips voor het solliciteren? Lees dan ons volgende blog waarin we hier dieper op ingaan, inclusief een handig overzicht van het minimumjeugdloon per leeftijd. 

Nieuwsbrief Inschrijving

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hieronder in.