Inspiratie

Bank voor de Klas 2021

10-06-2021
Bank voor de Klas 2021

Bank voor de klas is een samenwerking tussen de Nederlandse Vereniging van Banken en 17 Nederlandse banken voor financiële educatie in het basisonderwijs. Dit jaar viert het programma het 10 jarige jubileum. Het programma start elk jaar tijdens de landelijke week van het geld, dit jaar 22 t/m 26 maart. Vanwege de corona maatregelen en de impact daarvan op het basisonderwijs, leerkrachten en kinderen, was de 2021-editie van Bank voor de klas anders dan de voorgaande jaren. De gastlessen waren helemaal online en werden dit jaar niet alleen tijdens de week van het geld gegeven, maar ook daarna.

Bank voor de Klas LeasePlan Bank 2021 Bank voor de Klas LeasePlan Bank 2021

27 gastlessen geboekt bij LeasePlan Bank.

In totaal zijn er 27 gastlessen gepland bij 10 verschillende werknemers van LeasePlan Bank. Een aantal van hen had de voorgaande jaren ook al voor de klas gestaan. Ook degenen die dit jaar voor het eerst gastlessen gaven vonden het zeker voor herhaling vatbaar.

“Het geven van een gastles is ontzettend leuk om te doen. Het is een belangrijk onderwerp en de kinderen zijn erg enthousiast. Ze bekijken alles vanuit een heel ander perspectief en daardoor komen er leuke gesprekken tot stand!” – Sander Frons

De opzet van de gastles is dat de kinderen vragen aan de bankmedewerkers konden stellen. Deze vragen hebben de scholieren voorafgaand aan de gastles met hun juffen of meesters uitgewerkt en naar de gastdocent gestuurd. Zo kon de gastdocent de gastles goed voorbereiden. Er kwamen allerlei vragen voorbij, zoals; ‘hoeveel weegt een goudstaaf?’, ‘hoeveel geld kan er in de kluis?’, ‘wie heeft het grootste geldbedrag ooit gepind?’ en ‘hoe makkelijk kunnen dieven in de kluis komen?’. Ook directeur Sander Frons heeft de kinderen te woord gestaan en moeilijke vragen zoals ‘wat vindt u ervan dat sommige banken met het geld slechte dingen doen?’, ‘hoeveel verdienen mensen die bij de bank werken per week?’ en ‘wie heeft het geld bedacht?’ beantwoord.   

Online gastlessen bieden kansen.
Vanwege de corona-maatregelen werd ‘voor de klas’ nu ‘voor de camera’. Omdat de lessen digitaal gehouden werden, konden de lessen gemakkelijk op afstand worden gegeven. Geen reistijd was een groot pluspunt! De tijd die we bespaarden, konden we namelijk besteden aan het geven van meer gastlessen door heel Nederland. Het maakte niet uit waar de basisschool zich bevond, elke basisschool maakte nu evenveel kans op een gastles.

Kinderen leren om te gaan met geld.
Het belangrijkste doel van Bank voor de klas was om de kinderen te leren hoe ze goed met geld omgaan. Financiële educatie heeft nu namelijk nog geen plek in het onderwijs. Met de gastlessen konden we veel kinderen in Nederland leren waar je allemaal geld voor nodig hebt en hoe je geld spaart. Tijdens of na de gastles kon de Cash Quiz gespeeld worden. Deze leerzame quiz bestaat uit 10 vragen en kon in teams worden gespeeld. De kinderen leren bijvoorbeeld dollars omrekenen naar euro’s, hoe een pincode wordt bepaald en nog veel meer!

De kinderen konden ook zelf de GeldTypeTest spelen. Deze quiz bestaat uit 8 vragen. Na het invullen van de vragen, zagen de kinderen wat voor ‘geldtype’ ze zijn. Dit geeft veel inzicht in hoe elk kind met geld omgaat en leidde tot leuke gesprekken. Wilt u zelf met uw kind de Cash Quiz GeldTypeTest spelen? Dat kan gemakkelijk via deze link.

Bank voor de Klas 2022.
Hoe Bank voor de Klas er volgend jaar precies uit zal zien, weten we nog niet. Hopelijk kunnen we dan ook weer fysiek voor de klas staan. Een combinatie van fysieke en online gastlessen zou een goede manier zijn om basisscholen zowel dichtbij als ver weg te kunnen faciliteren. We kijken er naar uit om weer gastlessen te geven tijdens Bank voor de Klas 2022!