Spaarportretten

Kijkje in mijn Spaarbrein - Marinel

11-01-2022
Sparen voor een keuken - Een kijkje in het Spaarbrein van de 43-jarige Marinel.

Vertel eens meer over je spaardoel
We lopen al een tijd met plannen voor een uitbouw, voor meer leefruimte in de huiskamer. Daar zit je toch het meest. Naar de verbouwing en alle rommel kijk ik niet echt uit, wél naar de nieuwe keuken die er moet komen. Ik kan daar echt naar toeleven, onder het genot van een kop koffie inspiratie opdoen in interieurboeken en woonmagazines. Die uitbouw betalen we met een extra hypotheek. Maar ik wil zo min mogelijk lenen, ook al is de rente laag. Zo ben ik nou eenmaal opgevoed, werken voor je geld en sparen in plaats van lenen. Daarom wil ik de keuken van spaargeld betalen, die gaat ongeveer € 15.000 kosten.

Ben je tevreden over je spaarpot?
Ja hoor, dat gaat de goede kant op. Natuurlijk ook omdat we samen sparen, elke maand leggen we evenveel geld in. De nieuwe keuken is het grootste spaardoel. Maar maandelijks gaat er ook 100 euro naar de spaarrekening van de kinderen. Dat gaat automatisch en daar denk ik eigenlijk niet zo over na. En als ik einde maand nog geld overhoud, zet ik dat apart op een flexibele spaarrekening. Daar staat nu een goede buffer op, voor het geval dat. Genoeg voor wanneer de auto, wasmachine en koelkast tegelijk kapotgaan haha! 

Wat is jouw spaartip?
Laat automatisch geld overschrijven naar je spaarrekening. Dat werkt voor mij in ieder geval het beste. Wat je niet hebt, geef je ook minder snel uit. Ik heb gewoon een tijd gekeken wat ik maandelijks ongeveer overhoud en dat zet ik nu automatisch apart. En zorg voor een doel! Als de keuken erin zit, moet ik maar eens nadenken over een nieuw concreet spaardoel.

Hoe groot is de kans dat je je spaardoel haalt?
Dat gaat wel lukken, qua spaarbedrag zitten we goed op koers. Ik hoop dat de verbouwing over een paar maanden kan beginnen. Maar het zijn gekke tijden in de bouw, aannemers zijn allemaal druk en de grondstofprijzen hoog. Maar ik heb er vertrouwen in!

Dit helpt mij om sparen vol te houden
Toch wel die stok achter de deur, dat er maandelijks automatisch geld wordt afgeschreven naar de spaarrekening. Maar ook wel het toeleven naar het eindresultaat… Als je voor iets leuks spaart, gaat het natuurlijk ook makkelijker. Dat helpt gewoon.

Vind je sparen moeilijk?
Niet echt. Ik denk ook niet heel veel over geld na. Pas aan het einde van de maand, als de lopende rekening flink is teruggelopen ga ik vaak bewuster geld uitgeven. En sta ik meer stil bij geld overhouden om niet rood te komen staan. Maar goed, door automatisch te sparen, zit de basis wel goed. 

Waar geef jij je geld graag aan uit?
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar toch wel vaak aan kleding. Ik let wel op of het duurzaam geproduceerd is. Gelukkig zijn er steeds meer hippe, duurzame merken. Daarnaast vooral aan leuke uitjes, met het gezin en vriendinnen. Ik vind het ook heerlijk om soms helemaal alleen te zijn en een weekendje alleen op pad te gaan. Dat heb ik gewoon nodig, even tot jezelf komen in alle hectiek rondom ons werk en gezinsleven. Nu ik het erover heb, ik moet maar snel weer wat gaan boeken!