Spaarportretten

Kijkje in mijn Spaarbrein - Sebastiaan

13-01-2022
Sparen voor een motor & een woning - Een kijkje in het Spaarbrein van Sebastiaan

Vertel eens meer over je spaardoel 
Nou, eigenlijk heb ik er twee. Ik spaar al jaren zoveel mogelijk om op mezelf te gaan wonen.  En daarnaast heb ik een spaarpot voor een nieuwe motor. Daar ligt echt mijn passie. Als klein jochie ging ik al mee op de motor, veilig op een kinderzitje. Nu is het mijn grote hobby en uitlaatklep. Omdat ik bijna dagelijks rij, gun ik mezelf een nog vetter model. Met alle opties om veilig te rijden én plezier te hebben. Dit spaardoel voor de kortere termijn maakt sparen voor mij een stuk leuker.  
 
Ben je tevreden over je spaarpot? 
Ja, best wel. Dat heb ik grotendeels te danken aan het feit dat ik nog thuis woon. Natuurlijk betaal ik mee aan het huishouden en heb ik wat eigen vaste lasten. Maar zo kan ik maandelijks een behoorlijk bedrag wegzetten. Dat is dan ook de belangrijkste reden voor mij om thuis te blijven wonen. Het is in deze tijd bijna onmogelijk om in je eentje een woning te kopen en met meer eigen geld vergroot ik mijn kansen. Daarnaast is het bij ons thuis ook gewoon supergezellig! Ik mik erop dat ik over maximaal 2 jaar een eigen huis koop, daar heb ik mijn spaargeld hard bij nodig. Ik hoop stiekem ook dat de huizenmarkt dan iets is afgekoeld, we gaan het zien. 
 
Wat is jouw spaartip? 
Kijk wat je per maand écht aan vaste lasten hebt en hoeveel je opzij kunt zetten. Bepaal dan wat haalbaar is om het ook vol te houden. En zodra geld op de spaarrekening staat, kom er niet meer aan. Simpel eigenlijk hè? Mensen denken misschien dat het voor mij als thuiswonende makkelijk is, maar je moet het nog steeds wel doen. En er ook dingen voor laten. 
 
Hoe lang spaar je al? 

Sparen doe ik al van jongs af aan, maar de afgelopen jaren pas een stuk serieuzer. Voor mijn motor leg ik nu al twee jaar geld apart en binnenkort mag ik dat van mezelf uitgeven. Omdat ik daarnaast ook doorspaar, doet zo’n grote uitgave ook niet veel pijn. Sterker nog, ik kan niet wachten! 
 
Dit helpt mij om sparen vol te houden 
Mijn grote spaardoel is om zoveel mogelijk geld te hebben als ik op mezelf ga wonen. Dat was altijd voor de lange termijn en niet echt tastbaar. Daarom is het lekker om ook een doel voor de korte termijn te hebben. Dat helpt mij om met meer plezier te sparen en vol te houden. Natuurlijk kijk ik ook erg uit naar een eigen huis, dus ik speur regelmatig op internet naar mooie koopwoningen. Dat houdt het sparen voor de langere termijn ook wel leuk. 
 
Vind je sparen moeilijk? 
Nee, eigenlijk niet. Ik kan prima leven met wat ik nu verdien en apart zet. Ik heb misschien makkelijk praten omdat ik thuis woon, maar ik ben ook redelijk gedisciplineerd. 
 
Waar geef jij je geld graag aan uit? 
Het motorrijden is best een kostbare hobby. Ik geef ook graag geld uit aan kleding en ben niet vies van gadgets. Dit klinkt eigenlijk best materialistisch… En ik doe trouwens ook genoeg leuke dingen met vrienden. Maar goed, soms trap ik ook even op de rem. Ik weet goed hoeveel ik aan kosten heb en wat ik maandelijks opzij wil zetten. Je moet gewoon bewust met je uitgaven omgaan, keuzes maken, dan kun je met sparen ver komen.