Tips

Hoeveel mag je belastingvrij sparen in 2022 en 2023?

15-11-2022

Je weet waarschijnlijk dat je belasting moet betalen over je vermogen wanneer dat een bepaalde drempel overschrijdt. Die drempel ligt nu een stuk hoger dan afgelopen jaren. Goed nieuws dus voor spaarders. Wanneer je onder de drempel blijft, val je binnen de belastingvrije som. Dat betekent dat je geen vermogensrendementsheffing betaalt over je spaargeld en vermogen. Het gaat hier niet alleen om het saldo op je spaarrekening(en), maar ook andere bezittingen, zoals betaalrekeningen en beleggingen. Wat dit voor jou betekent, waarom je belasting betaalt over je spaargeld en hoeveel je belastingvrij kunt sparen in 2022 en 2023, lees je in ons blog.

Waarom betaal je belasting over je spaargeld?

Je hoeft gelukkig niet over élke euro spaargeld belasting te betalen. Er is een grensbedrag waarvoor een vrijstelling geldt. Dit grensbedrag is elk jaar anders. Als je vermogen boven het grensbedrag komt, betaal je alleen belasting - in box 3 - over het bedrag dat je meer hebt. Waarom je belasting betaalt over je spaargeld, heeft alles te maken met het progressieve belastingstelsel dat we in Nederland hebben. Als je meer spaargeld hebt, betaal je meer belasting. Dit systeem is er om het verschil tussen arm en rijk te verkleinen.

Wanneer betaal je belasting over je spaargeld?

Als je meer vermogen hebt dan het heffingsvrije vermogen, gaat de fiscus ervan uit dat een deel van dit vermogen wordt gespaard. Hoe meer kapitaal je hebt, hoe meer je investeert. Of dit in werkelijkheid ook zo is, maakt voor de berekening niet uit. De Belastingdienst houdt namelijk geen rekening met het werkelijke rendement op spaargeld en beleggingen, maar rekent met een vast rendement. En omdat dit rendement hoger is dan 31%, past ze daar een belastingtarief van 31% over toe. Dit rendement wordt ook wel het fictief rendement genoemd.

Waarom geen werkelijk rendement?

De Belastingdienst gebruikt dus een vast rendement om te berekenen hoeveel belasting u moet betalen. Als ze rekening zou houden met het werkelijke rendement op je spaargeld en investeringen, zou het ingewikkelder (en nauwkeuriger) zijn. Daarom gebruikt de Belastingdienst een fictief rendement, dat hoger is dan wat de meeste mensen werkelijk verdienen op hun beleggingen. Maar… goed nieuws: daar komt verandering in. We leggen het je hieronder uit.

Oude en nieuwe rekenmethode vermogensbelasting

De belastingregels voor vermogen zijn niet helemaal eerlijk. Op 24 dec. 2021 heeft de hoogste rechter van ons land dit bevestigd. Als je een vermogen hebt dat meer is dan het heffingsvrije vermogen, betaal je waarschijnlijk meer belasting dan het rendement dat je opbrengt. De regering en de Belastingdienst moeten de regels veranderen. Dat gaat tot 2026 duren door problemen bij de Belastingdienst. Tot die tijd zijn er tijdelijke regels.

De regering heeft voor 2022 en 2023 (tot 31 dec. 2024) een kortetermijn regel uitgevaardigd die het mogelijk maakt dat mensen met vermogen een speciale rekenmethode gebruiken voor de berekening van hun belasting. Daarbij wordt niet meer uitgegaan van de fictieve verdeling van het vermogen, maar juist van de werkelijke verdeling.

→ In de belastingaangifte over 2022 kies je tussen de oude of de nieuwe rekenmethode. Hoe dat precies werkt (met rekenvoorbeelden), vind je op de website van de Consumentenbond.

Hoeveel mag je belastingvrij sparen in 2022?

Dit jaar, in 2022, kun je €50.650 belastingvrij sparen (€650 meer dan in 2021). Dat gaat dus om het heffingsvrije vermogen zonder partner. Het is goed om te weten dat het bedrag dat je belastingvrij mag sparen aanzienlijk is gestegen ten opzichte van €30.846 in 2020. 

Als je een fiscaal partner hebt, kun je samen €101.300 euro belastingvrij sparen in 2022 (€1.300 meer dan in 2021).

→ Wil je meer sparen, maar kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? In ons blog: Stappenplan voor het opstellen en behalen van je spaardoelen helpen we je met het bepalen van je spaardoelen. 

Hoeveel mag je belastingvrij sparen in 2023?

In 2023 is er weer een verhoging van wat je belastingvrij mag sparen: nu is dat €57.000 euro. Het maximum dat beide partners samen kunnen sparen is nu €114.000. 

Op Prinsjesdag afgelopen september werden nog meer veranderingen bekend gemaakt voor 2023. Zo ook dat de nieuwe rekenmethode gaat gelden voor de jaren 2023, 2024 en 2025. Je kunt dan niet meer kiezen tussen de 2 methodes. Daarnaast werd bekend gemaakt dat het belastingtarief van 31% naar 32% stijgt in 2023.