Tips

Financieel gezond worden? Deze 4 tips helpen je op weg

12-05-2022

Voor veel mensen vormt gezondheid de rode draad in hun dagelijkse leven: een evenwichtige voeding, regelmatige lichaamsbeweging en mindfulness voor lichaam en geest. Allemaal om een lang en gelukkig leven te bevorderen. Maar een belangrijke factor wordt vaak over het hoofd gezien: financiële gezondheid. Ja, je kunt financieel gezond óf ongezond leven. Het kan beginnen met kleine gewoonten zoals te veel online winkelen of een la vol papierwerk die je op den duur gewoon uit het oog verliest. Hoe kom je van deze ongunstige gewoontes af en wanneer ben je financieel gezond? Wij hebben vier tips die je helpen bij je streven om goed met je geld om te gaan. 

Ontwikkel een gezonde relatie met geld 

De allesomvattende vraag voor velen is of geld gelukkig maakt. Studies tonen aan: ja en nee! Volgens een studie van de universiteit van Zürich zijn we gelukkig als we zonder zorgen al onze uitgaven kunnen dekken en het gevoel hebben dat we onszelf af en toe mogen trakteren. Zodra je dit doel hebt bereikt, heeft meer geld op je rekening geen noemenswaardig effect op je welzijn. Streef dus niet noodzakelijk naar een bijzonder hoog vermogensniveau, maar naar een niveau dat je behoeften en spaardoelen dekt. Dat is per persoon verschillend.

Hoeveel spaargeld moet ik hebben voor mijn spaardoel? We geven het antwoord in ons blog: Stappenplan voor het opstellen en behalen van je spaardoelen.

Leef niet boven je stand

In 2020 waren er in Nederland ruim 614 duizend huishoudens met geregistreerde problematische schulden. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Je kunt schulden krijgen wanneer je geen baan hebt, maar ook wanneer je meer uitgeeft dan dat er maandelijks binnenkomt. Door inefficiënte budgettering en ongezond spaargedrag kun je in de schulden glijden. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen.

Als je je financiën op orde hebt - bijvoorbeeld door het bijhouden van een huishoudboekje - weet je precies wat je kunt betalen en natuurlijk ook waar je jezelf op kunt trakteren. Het is ook belangrijk om een financiële buffer op te bouwen die je in moeilijke tijden tot je beschikking hebt. Een juiste omgang met geld biedt je de basis voor een onbezorgd leven. Niet alleen nu, maar ook op de lange termijn. 

Lees ook: Hoeveel spaargeld heb ik als buffer nodig?

Wees zorgvuldig met het geld dat je uitgeeft

Niet boven je stand leven gaat automatisch gepaard met enige opofferingen. Maar maak je geen zorgen: voor een gezond spaarplan en een overzicht van je financiën hoef je niet overal nee tegen te zeggen. Integendeel.

Het helpt om de waarde van je aankoop zorgvuldig af te wegen. Lees de kleine lettertjes voordat je een contract tekent, denk na over de dingen die je al bezit als het gaat om je consumptiegewoonten, of ga eens in de maand uit eten in plaats van wekelijks. Het zijn vaak de kleine, nauwelijks merkbare details die op lange termijn een groot verschil maken - dat zul je merken.  

Neem anderen in vertrouwen wanneer je geldzorgen hebt

Als je geld tekort komt, mag dat geen geheim blijven. Dat is misschien spannend om met iemand te delen, maar het kan enorm helpen om over geldzorgen te praten. Een luisterend oor kan al een enorme opluchting voor je zijn. Door het gesprek aan te gaan, ontdek je wellicht dat je niet de enige bent. Of dat je iets kunt leren van de ander. Een paar vriendelijke woorden en begrip kunnen echt een verschil maken.

Wanneer je grip of je financiën wilt krijgen, kun je met iemand kijken naar je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Jullie kunnen samen een overzicht creëren, of het door LeasePlan Bank opgestelde Huishoudboekje downloaden (Excel).   

Financiële rust en gezondheid 

Zo zie je maar: er zijn geen grote stappen nodig om het onbehaaglijke gevoel weg te nemen voordat je naar je bankrekening kijkt. Je hoeft geen professional te zijn om je geld goed in de gaten te houden. Waar het op neerkomt, is dat je bewust geld uitgeeft en zo op een gezonde manier met geld leert omgaan. De gulden middenweg is de sleutel tot succes: laat geld niet je dagelijkse leven bepalen. Besef echter wel dat geld een belangrijke bouwsteen is voor een gezond leven - nu en in de toekomst. 

Meer lezen over (hoe anderen) financiële doelen stellen en behalen? Neem dan een kijkje in ons blogoverzicht.