Tips

Financiële opvoeding: geld verdienen met een bijbaan

15-06-2022
Een bijbaantje is een goede manier om je kind voor te bereiden op een gezonde financiële toekomst. Je kind leert meer over de geldzaken die komen kijken bij een baan. Van jaaropgaven tot belasting terugvragen. 47% van de scholieren heeft een bijbaan (Nibud, 2021). Als je kind klaar is voor een bijbaan, kan dat voor jou als ouder wat vragen oproepen. Over de leeftijd waarop kinderen mogen werken tot het minimumloon en belastingzaken. In dit blog zetten we alles voor je op een rij. 

Vanaf welke leeftijd mag je werken?

In Nederland mogen kinderen vanaf 13 jaar officieel werken. Hier zijn regels aan verbonden. Deze afspraken staan ook in het contract met de werkgever. Bijvoorbeeld over wat je kind mag doen en hoeveel uur je kind mag werken. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer er toegestaan is.   

Enkele wettelijke regels voor een bijbaan, per leeftijd:

13-14 jaar
 • Maximaal 2 uur werken op een schooldag en maximaal 7 uur op zaterdag.
 • Niet werken op zondag.
 • Maximaal 12 uur werken per week.
 • Alleen helpen, dus geen zelfstandige werkzaamheden.
 • Lichte werkzaamheden verrichten zoals oppassen, auto’s wassen, fruit plukken of helpen in een winkel.
 • Je mag vanaf deze leeftijd meewerken in uitvoeringen. Denk aan in een reclamespotje spelen of een modeshow lopen.
15 jaar
 • Maximaal 2 uur werken op een schooldag en maximaal 8 uur werken op een vrije dag.
 • Heb je op zaterdag gewerkt? Dan mag je op zondag niet werken.
 • Maximaal 12 uur werken per week.
 • Maximaal 40 uur per week werken in de vakantie.
 • Je mag zelfstandige werkzaamheden doen, bijvoorbeeld een krantenwijk.Je doet licht werk: oppassen, vakkenvullen, werken in de horeca, in een pretpark of museum.
16-17 jaar
 • Maximaal 9 uur per dag en 45 uur per week werken.
 • Over een periode van vier weken mag je gemiddeld maximaal 40 uur per week. werken. Dit is inclusief schooltijd. 
 • Je mag niet werken tussen 11 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends.
 • Geen overwerk verrichten of oproepdiensten draaien.
 • Je mag bijna elk soort werk doen, behalve gevaarlijk werk. Sommige werkzaamheden mag je als 16- of 17-jarige alleen doen onder deskundig toezicht, zoals werken met wilde dieren. 

Bron: rijksoverheid.nl

Mijn kind is jonger dan 13 jaar. Mag er dan helemaal niks?

Kinderen jonger dan 13 jaar mogen gerust af en toe een karweitje doen, maar nog niet officiëel werken. Kinderen onder de 13 jaar helpen bijvoorbeeld hun broer of zus met hun krantenwijk of doen wel eens een klusje voor hun ouders. Wil je zelf je kind hiervoor belonen, dan kun je het minimumjeugdloon van een 15-jarige als richtlijn nemen.

→  Financiële educatie is voor ons een fundamenteel thema. Omdat wij het zo belangrijk vinden om jeugd te helpen bij het leren omgaan met geld, staan wij regelmatig voor de klas. Zo geven wij gastlessen in het basisonderwijs tijdens Bank voor de klas 2022

Hoeveel verdienen jongeren met een bijbaan?

Het minimumjeugdloon geldt voor werknemers tussen de 15 en 20 jaar. De hoogte van het minimumjeugdloon hangt af van hoeveel uur een fulltime werkweek is bij de werkgever. Hoe lang een fulltime werkweek duurt, verschilt per baan en is vastgelegd in de cao per sector of branche. In de horeca, glastuinbouw en detailhandel is een fulltime werkweek vastgesteld op 38 uur per week. Voor andere banen geldt een voltijdse werkweek van 36, 37, 37.5, 39 of 40 uur. 

Bijbaan en vakantiegeld

Jongeren die in loondienst werken hebben recht op vakantiegeld. Voor 2022 is dit vastgesteld op 8% van het brutoloon. Het maakt hierbij niet uit of je kind een vast, tijdelijk of nul-urencontract hebt.

Bruto minimumloon per uur bij een cao voor een 38-urige werkweek, in 2022

Bron: WageIndicator 2022 - Loonwijzer.nl - Minimumjeugdloon
*Werknemers vanaf 21 jaar vallen niet meer onder het minimumjeugdloon. Vanaf deze leeftijd hebben zij recht op het minimumloon. 


Wil je er zeker van zijn dat jij of je kind genoeg verdient? Gebruik dan de Rekenhulp: minimumloon berekenen van Rijksoverheid

Hoeveel vraag je voor oppaswerk?

Voor oppaswerk kunnen kinderen tussen de €3 en €4,45 per uur vragen. Sommigen vragen voor ‘s nachts oppassen een hoger bedrag. Maar het uurloon voor oppassen staat niet officieel vast. Het hangt bijvoorbeeld ook af van de regio of de ervaring. Vraag vooral aan je omgeving hoeveel zij verdienen met oppaswerk.

→ Ook interessant voor jou: Hoeveel zakgeld en kleedgeld geef je vanaf welke leeftijd en waarom?  

 

2 handige dingen om nog te weten over bijbaantjes 

1. Een bijbaan vinden

Je kind kan een bijbaan vinden via vriendjes, ouders van vriendjes, social media of door ergens zelf langs te gaan en te vragen naar de mogelijkheden. Is je kind gek van paarden? Misschien kunnen ze op de manege nog wat extra handjes gebruiken. Of vraag eens aan de krantenjongen hoe hij aan zijn baantje is gekomen. 

2. Bijbaan en Belastingdienst

Afhankelijk van het inkomen van je kind of kinderen, dien je hiervoor ook rekening te houden met belastingzaken. Op de website van de Belastingdienst vind je hier meer informatie over. 

Kinderen leren omgaan met geld

Nu weet je wanneer je kind mag starten met een bijbaan, hoeveel je kind minimaal daarmee verdient en met welke zaken je zelf rekening moet houden. Naast dat kinderen door middel van een bijbaantje met geld leren omgaan, is het ook een leuke manier om nieuwe vriendjes te maken en te ontdekken wat voor werk ze graag doen. 

Meer lezen over (hoe anderen) financiële doelen stellen en behalen? Neem dan een kijkje in ons blogoverzicht.