Tips

Sparen voor de studie van je kind

08-12-2022

Je wilt dat de studietijd van je kind een fantastische periode is. Een studie kiezen is één ding. Er komt nog heel wat meer bij kijken, niet in de laatste plaats kosten. Als je ruimte hebt om te sparen is dat een verstandige keuze. 

Wat zijn de kosten?

Uit het studentenonderzoek van het Nibud blijkt dat studeren in 2021 gemiddeld € 1.031 per maand kostte, een flink bedrag. Huur is veruit de grootste kostenpost, gevolgd door boodschappen, vrijetijdsuitgaven en een zorgverzekering.  

Wat krijg je als student vergoed?

Je hoeft niet altijd alles helemaal zelf te betalen. Vaak heb je recht op studiefinanciering, al dan niet in de vorm van een lening. Het Nibud zet op de website uiteen wanneer je waar recht op hebt. Zo hebben studenten hbo en wo recht op een aanvullende beurs, een OV-kaart, een DUO-lening en collegegeldkrediet. Studenten mbo BOL (beroepsopleidende leerweg) hebben geen recht op collegegeldkrediet, maar krijgen weer wel een basisbeurs. Vanaf studiejaar 2023-2024 wil de overheid de basisbeurs weer invoeren voor alle studenten in het hoger onderwijs.

Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de instantie die gaat over studiefinanciering, kun je de studiefinanciering berekenen. DUO heeft ook een rekenhulp waarmee je je maandbedrag studieschuld kunt berekenen. 

→ In dit blog vertellen we je alles over bijbaantjes: Financiële opvoeding: geld verdienen met een bijbaan

Wat dragen ouders bij?

Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van je eigen financiële situatie en de kosten die jouw kind maakt. Uit het Nibud-onderzoek blijkt dat ouders van thuiswonende kinderen gemiddeld €109 per maand bijdragen. Bij uitwonende studenten is dat €339. Wel fijn: de kinderbijslag loopt meestal gewoon door tot 18 jaar, lees je op de site van de SVB.

Geef je elke maand geld? Dan is het verstandig om het geld over te maken naar je studerende kind, die dan zelf de rekeningen moet betalen. De waarde van geld is dan duidelijker. Nibud-woordvoerder Karin Radstaak zei hierover tegen Het Financieele Dagblad: “Maak de huur niet over naar de huisbaas, want dan zijn het onzichtbare kosten”. 

→ Dit wil je weten over zakgeld: Hoeveel zakgeld geef je vanaf welke leeftijd en waarom?

Hoe kun je sparen voor je kind?

Wanneer je maandelijks een bedrag op een spaarrekening stort, dan spaar je ongemerkt een heel bedrag bij elkaar waarbij je ook nog eens rente op rente hebt. Wil je meer rente, dan kun een termijndeposito bij LeasePlan Bank openen. Beide zijn heel veilige opties, waarmee je zekerheid hebt over je eindbedrag. 

Totdat je kind 18 is komt de spaarrekening bij je eigen vermogen in box 3. Ook als opa en oma bijdragen aan de spaarrekening komt dit tot de 18e verjaardag in box 3 van de ouders.

→ Ook interessant voor jou: Joanne zet maandelijks geld opzij voor haar dochter. Neem een kijkje in haar spaarbrein en ontdek hoe Joanne in totaal €10.800 voor haar dochter spaart.