Tips

10% of doelgericht sparen?

18-01-2023
10% vom Nettoeinkommen sparen vs. Zielsparen

Veel mensen zijn bekend met de 10% regel als het gaat om sparen. De regel luidt dat iemand minstens 10% van het inkomen moet sparen elke maand. Veel budgetorganisaties zien dit als basis voor goed spaargedrag. Sparen is natuurlijk altijd belangrijk, of je nu net begint of al aardig op weg bent. Toch kan de 10% regel niet voor iedereen even toepasselijk zijn. Je kunt meer willen sparen, of je komt mogelijk niet rond als je 10% spaart. In dit blog lichten we een alternatieve spaarstrategie toe: die van het doelsparen. 

Geen regel, meer een richtlijn

Om te beginnen is de 10% regel natuurlijk helemaal geen vaste regel. Het is een richtlijn om sparen makkelijker te maken, vooral als je net begint. Uit de 10% die gespaard wordt gaat dan weer een deel naar verschillende spaardoelen zoals een buffer, vakanties, vermogen opbouwen of leuke schoenen. Omdat de 10% regel uiteindelijk opgesplitst wordt in spaardoelen, kun je ook een plan maken op basis van deze doelen en wanneer je ze gehaald wilt hebben. Wat het belangrijkst is bij goed sparen is inzicht in je financiën, een plan en doorzettingsvermogen om je aan het plan te houden. Met een doel voor ogen heb je omdat je weet waarvoor je spaart meer slagingskans en weersta je verleidingen beter.  

Doelsparen

Bij doelsparen categoriseer je doelen op basis van de termijn waarin je ze wilt halen. Zo krijg je een overzicht van korte, middel en lange termijn doelen. Voor die doelen stel je een einddatum. Vanaf die einddatum reken je terug naar hoeveel je per maand per doel moet sparen om het doel op die datum te halen. Als het bedrag te hoog is, kun je de einddatum opschuiven. Zo heb je gelijk een spaarplan waar je uit af kunt lezen hoeveel je per maand voor elk doel spaart.

Inzicht in je uitgaven

Met een doel weet je waar je voor spaart. Met doelsparen werk je van het doel terug: hoeveel moet je per maand sparen om het doelbedrag te hebben op de einddatum? Om je slagingskans te verbeteren is het waardevol om inzicht in je inkomsten en uitgaven te krijgen. Alleen door te weten waar je geld naartoe gaat, kun je tot een realistisch maandelijks spaarbedrag komen. En wie weet, misschien kom je uitgaven tegen waar best in gesneden kan worden. Dat is dan gelijk een extra bedrag om te sparen waardoor je de doelen nog sneller haalt!

Doelen bijstellen

Bij doelsparen is het belangrijk dat de doelen altijd realistisch zijn tegenover je inkomsten en kosten. Een groot bedrag willen sparen in een te korte tijd levert alleen maar stress op, waardoor de motivatie om door te sparen kan verminderen. Ook kunnen er altijd onverwachte kosten opduiken waardoor je die maand je spaardoel niet haalt. Door de doelen bij te stellen als het echt niet anders kan, maar voor de rest wel gedisciplineerd bij te blijven dragen, ben je er zeker van dat je het doel haalt. Uiteindelijk gaat het bij doelsparen om het halen van de eindstreep, niet om de beste tijd.

Inzicht in je doelen

Na het stellen van je spaardoelen en het bepalen van je maandelijkse inleg is het tijd voor het echte werk: het sparen. We winden er geen doekjes om: sparen is niet altijd makkelijk, en zeker niet altijd leuk. Als mensen zijn wij soms geneigd voor de bevrediging op korte termijn te gaan. Op die momenten van verleiding is het nodig om deze innerlijke drang te temmen. Een impulsaankoop kan namelijk al snel leiden tot het uit- of afstellen van je spaardoelen, en dat is niet de bedoeling.

Gelukkig heeft LeasePlan Bank de mogelijkheid om je spaardoelen concreet en inzichtelijk te maken via de Spaarpotjes functie. Door het aanmaken van een Spaarpotje voor een specifiek doel hou je niet alleen het einddoel in het oog. Je krijgt ook inzicht in je voortgang, hoeveel je nog moet sparen, hoelang je nog tot je doel hebt en hoeveel dat betekent dat je per maand apart moet leggen om het doel te halen. Daarnaast krijg je op je spaarpotjes ook nog eens rente!

Heb je al een doel voor ogen? Open makkelijk een Spaarpotje in je Online Spaarrekening of bezoek deze pagina voor meer informatie.