Tips

Cash stuffing: de terugkeer van het enveloppensysteem?

26-04-2023

Geld bewaren in spaarvarkens, onder de bank of in oude sokken: deze traditionele spaarmethoden zijn de afgelopen jaren flink afgenomen. Met ‘cash stuffing' maakt het ouderwetse sparen nu een comeback in Nederland, vooral onder gebruikers van social media. Er circuleren steeds meer how-to video's, waardoor een heel nieuw bewustzijn over geld ontstaat - vooral onder de jongere generatie. Maar wat zit er achter en is dit wel zo’n slimme manier om met je financiën om te gaan?

Wat is cash stuffing?

Het enveloppensysteem - op TikTok ook wel cash stuffing genoemd - is een budgetteringshulpmiddel dat je kan helpen je maandelijkse inkomsten en uitgaven te beheren. Je verdeelt eenvoudigweg je nettoloon in contant geld over verschillende uitgavencategorieën, zoals huur of boodschappen, en stopt het in gelabelde ‘cash enveloppen’.

Een extra budgetplanner kan hierbij helpen om alle inkomsten en uitgaven bij te houden. Zo kun je aan het eind van elke maand een overzicht van de financiën maken om je budget voor de volgende maand te plannen en toe te wijzen.

Cash stuffing in 5 stappen

Met deze 5 stappen organiseer jij je financiën volgens cash stuffing:

1. Neem je financiën onder de loep

Maak allereerst een financieel overzicht van je maandelijkse inkomsten en vaste lasten. Noteer je maandelijkse inkomsten, zoals je salaris, en je vaste kosten, zoals je huur of telefoonabonnement. Trek de vaste lasten af van je inkomen om te bepalen welk bedrag je maandelijks te besteden hebt. 

 2. Categorieën bepalen

Neem een geschikt notitieboekje en bedenk in welke categorieën jij je geld wilt verdelen. Mogelijke categorieën zijn:

  • Eten; 
  • Vrije tijd; 
  • Winkelen; 
  • Uit eten gaan; 
  • Cadeaus; 
  • Buffer voor onvoorziene kosten; 
  • Spaardoelen (vakantie, verhuizing, aankopen).

3. Bedragen toewijzen

Wijs aan elke categorie een bedrag toe dat je er deze maand aan wilt besteden en tel de bedragen bij elkaar op. Haal vervolgens het benodigde geld van je rekening. Het budget dat je hebt vastgesteld voor spaardoelen kun je het beste direct overmaken naar een online spaarrekening.

Tip! Bij LeasePlan Bank kun je nu ook heel gemakkelijk je spaargeld verdelen over meerdere spaarpotjes, zodat je doelgericht voor verschillende dromen kunt sparen.

4. Cash in de enveloppen stoppen

Sorteer je briefgeld en verdeel het over de categorieën. Bewaar het geld in enveloppen of in individuele zakjes. Het is belangrijk dat je alleen het geld van elke categorie gedurende de maand gebruikt en niet meer uitgeeft dan je gepland had.

5. Tweede kasoverzicht

Doe aan het einde van de maand een tweede controle. Noteer hoeveel geld je nog hebt in elke categorie en wijs het geld volgende maand op basis daarvan toe.

Cash stuffing versus digitaal sparen

Cash stuffing is één van de vele manieren waarmee jij je cashflow nauwkeurig bijhoudt. Het is ongetwijfeld belangrijk om financieel overzicht te houden en geld te sparen, maar of cash stuffing de beste methode is, valt nog te bezien. Het kost je een behoorlijke inspanning en het thuis bewaren van grote hoeveelheden contant geld brengt risico's met zich mee. Een inbraak kan in één klap je ijverig gespaarde maandbudget wegvagen of je zou kunnen vergeten waar je het geld voor het laatst hebt verstopt.

Je kunt cash stuffing ook digitaal benaderen, met behulp van apps of een huishoudboekje in Excel (gratis download). Als onderdeel van je cash stuffing of gewoon om regelmatig te sparen, kun je via de online spaarrekening van LeasePlan Bank een goed overzicht krijgen van je spaardoelen, dankzij de handige spaarpotjes.