Tips

Minder stress, meer besparen: Interview met Meryl over haar aankoopstrategie voor de feestdagen

14-11-2023

Ben je al bezig met het plannen van je cadeau-inkopen voor de feestdagen of heb je nog geen idee waar je moet beginnen? Of misschien ben jij iemand die altijd op zoek is naar manieren om slimmer en efficiënter te shoppen. Omdat wij jou willen helpen om het meeste uit je budget te halen, spraken we met Meryl (31), een enthousiaste shopster die elk jaar vroeg begint met het kopen van allerlei cadeaus voor de feestdagen. Meryl heeft een dochter van 1,5 en is Online Marketeer bij een groot marketingbureau. In dit interview geeft Meryl ons, aan de hand van een aantal stellingen, een kijkje in haar aanpak en deelt ze nuttige tips over hoe zij de beste koopjes scoort zonder in te leveren op duurzaamheid.

Stelling 1: De mate waarin je vooruit plant, heeft direct invloed op je uitgaven tijdens de feestdagen.

‘’Mee eens. Door vroeg te beginnen met plannen en gedurende het jaar aanbiedingen in de gaten te houden, kun je besparen of meer kopen binnen hetzelfde budget.’’

Hoe begin je met het plannen van je feestinkopen?

‘’Voor bijna iedereen bepaal ik op voorhand een budget, meestal al in augustus of september. En dan begint het zoeken naar leuke cadeaus. Ik hou hierbij rekening met de interesses en wensen van elke persoon, maar koop soms al eerder cadeaus als ik een goede deal tegenkom. Eigenlijk houd ik het hele jaar door in de gaten wat iedereen zou willen krijgen en hoeveel dat kost. Vorig jaar had ik de kerstcadeautjes voor mijn dochter al in juni gekocht. Mijn vriend verklaarde me voor gek, maar het was in die maanden daarna niet meer zo goedkoop als toen.’’

Stelling 2: Technologieën, inclusief apps, online tools en sociale media platforms waar influencers en communities hun shoptips delen, spelen een cruciale rol in het moderne winkelen voor de feestdagen.

‘’Mee eens. Ik houd de socials goed in de gaten. Influencers delen op hun kanalen vaak kortingscodes. Als je daarvan op de hoogte bent, kun je extra besparen. Zo ken ik genoeg mensen die eerst op Instagram kijken of er actieve kortingscodes zijn voordat ze ergens iets kopen.’’ 

Wat gebruik je om de beste deals te vinden?

‘’Ik gebruik een app om prijsdalingen in de gaten te houden voor websites waar ik niet regelmatig op kijk, zoals sites waarop tuingereedschap wordt verkocht - iets wat vaak goed in de smaak valt bij mijn vader en schoonvader. Voor kindercadeaus werkt Instagram heel goed om conceptwinkels in de gaten te houden. 

Soms scroll ik terug op een pagina om te kijken wat de deals vorig jaar waren, zodat ik weet welke winkels interessant zijn om in de gaten te houden. Voor mijn favoriete online webwinkels zet ik notificaties aan voor specifieke kortingsdagen en daarnaast schrijf ik me vlak voordat Black Friday begint in voor veel nieuwsbrieven en maak ik lijstjes met wat ik wil kopen.’’

Stelling 3: Het bepalen van een budget per persoon kan zowel helpend als beperkend zijn bij het kiezen van cadeaus.

‘’Mee eens. Het houdt me scherp op aanbiedingen, hoewel ik soms afwijk van het budget, vooral als het om cadeautjes voor mijn vriend gaat.’’

Hoe slaag je erin om zoveel mogelijk geld te besparen tijdens de feestdagen?

‘’Ik ben hier niet echt mee bezig tijdens de feestdagen zelf, omdat ik alles al heb voorbereid. Maar ik koop houdbare producten wel op voorhand als ze in de aanbieding zijn en gebruik duurzaam inpakpapier, wat ik dan voor volgend jaar alvast koop tijdens de sale na de feestdagen.’’

Stelling 4: Black Friday biedt echte koopjes, maar alleen voor degenen die weten waar ze moeten zoeken en wat ze moeten vermijden.

‘’Deels mee eens. Black Friday heeft voor iedereen koopjes, je moet alleen wel weten waar het het voordeligst is, omdat veel producten op meerdere sites of in winkels verkrijgbaar zijn.’’

Benieuwd hoe je met een koel hoofd Black Friday te lijf kunt gaan? In ons blog Zo kom je Black Friday door zonder je spaarrekening te plunderen geven we handige tips.

Stelling 5: Een uitgebreide cadeauplanning maken kan zowel stressverlichtend als stressverhogend zijn, afhankelijk van je persoonlijkheid en organisatievaardigheden.

‘’Mee oneens. Ik vind het stressverlichtend en denk dat het ook zo kan werken voor mensen die minder goed in plannen zijn. Het bespaart je namelijk last-minute stress en het is gunstig voor je portemonnee om vroeg cadeaus te kopen.’'

Waarom vind je dat vroeg starten zo belangrijk is?

‘’Het gaat er voor mij niet alleen om geld besparen, het heeft vooral te maken met het maken van duurzame keuzes. Duurzame producten zijn vaak wat prijziger, maar gaan veel langer mee. Door vroeg te beginnen met winkelen, kan ik de tijd nemen om mooie spullen te kopen die passen binnen het budget.

Ik geef bijvoorbeeld liever iemand een duurzame sjaal die jarenlang meegaat dan dat je elk jaar een nieuwe goedkopere sjaal moet kopen. Vroeg beginnen met plannen zorgt dus niet alleen voor betere cadeaus, maar is ook minder belastend voor het milieu.’’

Hoe bepaal je wat je voor wie koopt?

‘’Ik maak lijstjes of overleg met mijn familie over wat ze zouden willen hebben. Voor mijn dochter volg ik de 'something they want, need, wear and read'-regel. Ze krijgt dan vier cadeautjes, één in elke categorie.

De cadeautjes van dit jaar

De cadeautjes van dit jaar

Daarnaast help ik mijn familie graag met het kopen van cadeaus. Helemaal degenen die niet zo van het online shoppen zijn, ook voor hen wil ik dat ze binnen het budget de beste en duurzaamste optie kunnen kopen.’’

Wat heeft ervoor gezorgd dat je dit zo gestructureerd bent gaan doen?

‘’Buiten de feestdagen om, is december altijd al een dure maand vanwege meerdere verjaardagen in die periode. Toen ik jonger was had dat best wel een impact op mijn inkomen, dus ben ik begonnen met het cadeauplannen. Nu doe ik het niet per se om geld te besparen, maar om zoveel mogelijk uit het budget te halen dat we hebben vastgesteld.’’

Tot slot, wat zijn jouw top 3 tips voor mensen die willen bezuinigen op hun kerstuitgaven?

  • ‘’Spreek budgetten af, dit maakt het gemakkelijker om niet meer uit te geven dan je van plan was.
  • Maak lijstjes, zo voorkom je dat je geld uitgeeft aan onnodige dingen.
  • Profiteer van kortingsdagen zoals Black Friday en Singles Day.’’

Wat we kunnen leren van Meryl's aanpak

Hopelijk vond jij het net zo interessant als wij zo'n gedetailleerd inzicht te krijgen in hoe Meryl haar feestinkopen plant en beheert. Haar benadering toont aan dat zowel vroege planning als bewust budgetteren kan leiden tot aanzienlijke besparingen zonder concessies te doen aan de kwaliteit of duurzaamheid van geschenken. We hopen dat je net zo geïnspireerd bent door deze strategieën als wij!

Nieuwsbrief Inschrijving

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief