Tips

Wat is Deposito Sparen?

20-02-2023

Sparen kan in verschillende vormen. Een van de populairste manieren is een termijndeposito, ook wel een spaardeposito genoemd. Bij deposito sparen zet je een bedrag van je spaarrekening vast voor een bepaalde tijd en tegen een afgesproken rente. Daardoor weet je precies wat je aan het einde van de looptijd van een deposito aan rente kunt verwachten. Wil je alles weten over deposito als spaarvorm? In dit blog leggen we het uit.

Looptijden termijndeposito’s

Een deposito is het voor een afgesproken periode geld vastzetten, tegen een vooraf bekende rente. Dat is handig want zo weet je precies waar je aan toe bent en welk rendement je op je geld zal halen. Hoe hoog het rendement is, is afhankelijk van de lengte van het termijndeposito. Dit kan een paar maanden zijn, maar ook enkele jaren. Bij LeasePlan Bank bieden we deposito’s aan met een lengte van 3 tot 60 maanden. De rente op een deposito is vaak hoger dan de rente op een flexibele spaarrekening.

Een hogere rente

Op een deposito ontvang je over het algemeen een hogere rente dan over een gewone spaarrekening. Deze depositorente blijft hetzelfde tijdens de hele looptijd van het deposito. Het voordeel hiervan is dat je precies inzicht hebt in de rente die je ontvangt aan het einde van de looptijd, en is deze waarschijnlijk hoger dan de marktrente op dat moment. Echter, als de rente stijgt, blijft de rente op het deposito ook hetzelfde tijdens de looptijd. Bij LeasePlan Bank wordt de rente op vaste momenten uitgekeerd op je spaarrekening en aan het einde van de looptijd. Als je deposito langer dan een jaar loopt krijg je elke 12 maanden de rente gestort vanaf de dag van opening en aan het einde van de looptijd. Deze hogere rente is mogelijk omdat een deposito voor een vaste looptijd is. Zo weet niet alleen jij waar je aan toe bent, maar ook de bank. Omdat een deposito een overeenkomst is tussen jou en een bank, kun je deze niet zomaar tussentijds opnemen.

Tussentijds opnemen

Een termijndeposito is altijd voor een afgesproken periode. Dat betekent dat je niet zomaar het geld op kunt nemen als de looptijd van een deposito nog niet voorbij is. Toch zijn er enkele ontbindende voorwaarden waarbij een deposito vroegtijdig beëindigd kan worden. Deze voorwaarden zijn vaak uitzonderlijke gebeurtenissen, dus het is belangrijk goed na te denken over welke looptijd bij jouw situatie past. Geld dat je mogelijk op korte termijn nodig hebt, kun je dus beter niet in een termijndeposito zetten, maar wel op een spaarrekening met flexibele voorwaarden. Daar ontvang je namelijk ook rente, al is dit iets lager, maar kun je wel altijd opnemen als dat nodig is.

Tussentijds bijstorten

Net zoals dat je niet tussentijds op kunt nemen uit een deposito, is het ook niet mogelijk om tijdens de looptijd van een deposito bij te storten. Een deposito kan in dat opzicht weinig aangepast worden als het eenmaal geopend is. Je kunt het geld niet zomaar opnemen en niet zomaar bijstorten.

Deposito Sparen bij LeasePlan Bank

Deposito Sparen bij LeasePlan Bank doe je makkelijk vanaf onze Online Spaarrekening. Je hebt dus geen aparte depositorekening nodig. Op de Online Spaarrekening ontvang je automatisch een scherpe (flexibele) rente en kun je altijd opnemen wanneer jij het wilt. Een termijndeposito open je al vanaf €1.000, tegen een vaste rente en voor een vaste periode. Je kiest zelf hoelang jouw deposito loopt voor een periode van 3, 6 of 9 maanden, 1, 2, 3, 4 en 5 jaar. Hoe langer de periode, hoe hoger de rente.

Benieuwd naar onze actuele rentestanden? Je vindt ze hier.