Tips

Hoe het rente-op-rente effect je spaargeld helpt groeien

19-06-2024

Heb je ooit gehoord van het rente-op-rente effect? Dit effect kan een groot verschil maken in hoe snel je spaargeld groeit. In dit blog leggen we op een eenvoudige en begrijpelijke manier uit wat rente-op-rente is, hoe het werkt en hoe jij er optimaal van kunt profiteren.

Wat is rente-op-rente?

Rente-op-rente, ook wel samengestelde rente genoemd of ‘compound interest’ in het Engels, betekent dat je rente ontvangt over de rente die je eerder al hebt gekregen. Dit zorgt ervoor dat je spaargeld met de tijd steeds sneller groeit dan wanneer je alleen rente zou ontvangen over het oorspronkelijke bedrag dat je hebt ingelegd.

Hoe werkt samengestelde rente?

Stel je voor dat je €1.000 op een spaarrekening zet met een jaarlijkse rente van 2% die maandelijks wordt uitgekeerd. Dit betekent dat je elke maand rente krijgt over je saldo, inclusief de rente op de rente van vorige maanden. Dit creëert een sneeuwbaleffect waarbij je spaargeld met de tijd steeds sneller groeit. Dit noemen we ook wel samengestelde rente.

Voorbeeld van rente-op-rente

Stel, je zet €1.000 op een spaarrekening met een rente van 2% per jaar, die maandelijks wordt uitgekeerd.

Na het eerste jaar heeft je €1.000 €20,18 aan rente opgebouwd. Dit is meer dan 2% rente omdat de effectieve rente door de maandelijkse rente uitkering hoger is*. 

* Bij een maandelijkse rente uitkering krijg je elke maand rente over de rente van de vorige maand, daardoor is de rente effectief hoger dan bij een jaarlijkse rente uitkering. Een maandelijks rente uitkering is dus het voordeligst voor spaarders. In dit blog leggen we uit hoe dat precies werkt.

Na 5 jaar is de €1.000 €1105,08 geworden en ontvang je in dat jaar €21,86 aan rente.

Na 10 jaar is €10.00 €1.221,20 geworden en ontvang je in dat jaar €24,16 aan rente.

Rente-op-rente bij een maandelijkse inleg

De echte magie van samengestelde rente zie jij bij een spaarstrategie waarbij je maandelijks een bedrag spaart. Voor het gemak nemen we een vast maandelijks bedrag. Je begint weer met €1.000 die je tegen 2% spaart, maar nu stort je elke maand ook nog €100 op de spaarrekening.

Na het eerste jaar heb je €2.233,26 op je spaarrekening. €1.000 eerste inleg, €1.200 aan extra stortingen en €33,26 aan opgebouwde rente.

Na 5 jaar heb je €7.420,32 op je spaarrekening. Dat jaar verdien je €135,89 aan rente.

Na 10 jaar heb je in totaal €13.000 op je spaarrekening gestort en €1.515,29 aan rente verdiend voor een eindsaldo van €14.515,29. In het 10e jaar ontvang je €276,26 aan rente

Tips om te profiteren van samengestelde rente

  • Heb geduld: Tijd is een van de belangrijkste factoren bij het rente-op-rente effect. Hoe langer je tijdslijn is, hoe meer je verdient door samengestelde rente. Jongere mensen hebben hier dan ook een voordeel.
  • Kies de juiste spaarrekening: Sommige banken keren rente maandelijks uit, wat het rente-op-rente effect versterkt. Bij LeasePlan Bank wordt de rente bij Flexibel Sparen maandelijks uitgekeerd,
  • Wees consistent: Probeer regelmatig geld op je spaarrekening te storten. Ook kleine bedragen kunnen op lange termijn een groot verschil maken dankzij de het effect van samengestelde rente.
  • Vermijd opnames: Laat je spaargeld zoveel mogelijk met rust. Elke opname vermindert het bedrag waarover je rente ontvangt, wat het rente-op-rente effect verzwakt.

Het rente-op-rente effect kan dus een goed middel zijn om jouw spaargeld te groeien. Door te sparen met de focus op de lange termijn, de juiste rekening te kiezen en consistent te sparen, kun je profiteren van samengestelde rente. 

 
Nieuwsbrief Inschrijving

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hieronder in.