Tips

Hoeveel spaarbuffer moet een ZZP'er hebben?

20-06-2024

Als zelfstandig ondernemer (ZZP'er) is het belangrijk om een goede spaarbuffer te hebben. Deze buffer helpt niet alleen bij het opvangen van belastingverplichtingen zoals BTW en inkomstenbelasting, maar ook bij onvoorziene omstandigheden zoals ziekte of periodes zonder opdrachten. Met de juiste buffer heb je als ondernemer dus meer financiële stabiliteit. In dit blog vertellen we hoe je bepaalt hoeveel spaarbuffer je als ZZP'er zou moeten hebben en hoe je dit het beste kunt aanpakken. 

Reserveer voor belastingen

Als ZZP'er ben je zelf verantwoordelijk voor het afdragen van BTW en inkomstenbelasting. Dit kan een aanzienlijk bedrag zijn, vooral als je omzet hoog is. Het is daarom verstandig om een apart percentage van je omzet hiervoor te reserveren. 

De BTW is over het algemeen voor meeste goederen en diensten 21%, al zijn er uitzonderingen en regelingen waarbij geen of minder BTW geheven hoeft te worden. Kijk daarom goed op de site van de Belastingdienst wat voor jou situatie van toepassing is. BTW vermeld je altijd apart op een factuur. Je ontvangt als ondernemer dit geld wel, maar je moet het afdragen aan de Belastingdienst. Dat doe je elk kwartaal. Zorg dus dat je het deel van het geld dat er binnenkomt dat afgedragen moet worden op een aparte (spaar)rekening staat.

Het deel dat je moet reserveren voor de inkomstenbelasting is niet altijd makkelijk in te schatten. Er zijn namelijk veel dingen die invloed hebben op je uiteindelijke belasting over een jaar. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen kun je het beste 40% van je omzet (zonder de BTW) reserveren voor de inkomstenbelasting. Ook dit geld kun je het beste op een aparte rekening of in potjes onderbrengen.

Bouw een noodbuffer op

Een noodbuffer is nodig om periodes van lage inkomsten of onverwachte uitgaven te kunnen doorstaan. Ook hier is de grote van je buffer afhankelijk van je persoonlijke situatie en zakelijke kosten. Een algemene richtlijn is om minstens drie tot zes maanden aan vaste lasten en zakelijke kosten achter de hand te hebben.

Als je maandelijkse kosten €2000 zijn, zou je een noodbuffer moeten hebben van €6.000 tot €12.000. Dit zorgt ervoor dat je enkele maanden zonder inkomen kunt overbruggen. Ook kan dit een gevoel van vrijheid geven omdat je niet elke opdracht aan hoeft te nemen.

Breng alles onder in specifieke potjes

Zakelijke buffer: Reserveer een deel van je inkomsten specifiek voor zakelijke tegenslagen, zoals kapotte apparatuur of investeringen in nieuwe projecten of uitbreiding. Dit bedrag hou je, in ieder geval administratief, apart van je belastingreserveringen om overzicht te behouden.

Privé buffer: Zorg ervoor dat je ook privé een buffer hebt. Maak maandelijks een vast bedrag over naar je privérekening voor je persoonlijke uitgaven zoals boodschappen, huur of hypotheek. Spaar daarnaast voor zaken die niks met de onderneming te maken hebben apart, zoals de kapotte wasmachine thuis of vakanties.

Verzeker jezelf en denk aan je pensioen

Als ZZP'er ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Het is verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering of woonlastenverzekering te overwegen om je inkomen te beschermen. Daarnaast heb je ook de noodbuffer voor dergelijke situaties of voor periodes waar je korter ziek bent.

Als ZZP’er moet je ook zelf je pensioen regelen. Via de inkomstenbelasting bouw je net als iedereen over de jaren dat je werkt wel AOW op, maar de extra pensioenvoorzieningen die werknemers via hun werkgever opbouwen heb je niet. Dat moet je als ZZP’er dus zelf regelen. 

Hou een goede administratie bij

Je financiële situatie als ZZP'er kan snel veranderen, vooral als je opdrachten fluctuerende inkomsten opleveren. Het is daarom cruciaal om je financiële administratie bij te houden, zowel privé als zakelijk. Controleer maandelijks je inkomsten en uitgaven en pas je (belasting)reserveringen aan op basis van je actuele situatie en de verwachtingen voor de komende maanden. Evalueer jaarlijks je financiën, bijvoorbeeld tegelijk met je IB-aangifte, en pas deze aan op basis van eventuele veranderingen in je zakelijke of persoonlijke situatie. Je kunt ook externe hulp in de vorm van een boekhouder inroepen voor de administratie en belastingzaken.

Zo bouw je aan een gezonde spaarbuffer:

  • Maak maandelijks een overzicht van je zakelijke en privé inkomsten en uitgaven.
  • Reserveer een vast percentage van je omzet voor belastingen en noodbuffer.
  • Houd je belastingreserveringen en noodbuffer op aparte rekeningen of potjes om overzicht te houden.
  • Controleer regelmatig je financiën en pas je reserveringen aan op basis van je omzet en uitgaven.
  • Overweeg verzekeringen om je te beschermen tegen inkomensverlies bij ziekte of arbeidsongeschiktheid en denk na over je pensioen.

Door deze stappen te volgen, kun je financiële klappen minimaliseren en beter opvangen. Ook zorgt het voor een stabiele basis als ZZP'er. Het opbouwen van een spaarbuffer vereist dan wel discipline en consistentie, maar het biedt de gemoedsrust en vrijheid die je nodig hebt om succesvol en gelukkig te ondernemen.  

Nieuwsbrief Inschrijving

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hieronder in.