Tips

Slim en betaalbaar genieten van de zomer zonder je spaarrekening te plunderen

26-06-2024

De zomer staat voor de deur en dat betekent zon, zee, en… een lege spaarrekening? Niet als het aan ons ligt! De vakantieperiode draait om ontspanning en plezier, maar helaas ook om flinke uitgaven. Hoe zorg je ervoor dat je volop van de zomer geniet zonder je financiën in puin te brengen? Hieronder vind je praktische tips om je vakantiebudget in de hand te houden en je spaarrekening niet te hoeven plunderen. 

Het grote vakantiegeld mysterie

Het is voor velen een feit: in de zomer wordt meer uitgegeven. Vakantie, uitjes, terrasjes, een festivalletje en etentjes buiten de deur: het lijkt allemaal aantrekkelijker als de zon schijnt en de dagen langer zijn.  

Die uitgaven gaan op vakantie nog harder. Vakantie wordt gezien als een ontsnapping aan het dagelijks leven, inclusief de financiële verantwoordelijkheden. Dit, gecombineerd met de verleidingen van winkeltjes, leuke markten en gezellige terrasjes, maakt het moeilijk om de hele tijd na te denken over het budget van de vakantie. 

Voorbereiding is het halve werk 

Een goed begin is het halve werk, ook als het gaat om vakantiebudgettering. Door van tevoren een duidelijk budget op te stellen, voorkom je verrassingen achteraf. Bedenk wat je dagelijks uit kunt geven en houd je hier strikt aan vast.  

Stel een realistisch budget op: bereken wat je dagelijks uit kunt geven aan eten, drinken en uitjes. Houd hierbij rekening met de lokale prijzen  en zorg dat je een buffer hebt voor onverwachte kosten. Vergeet niet dat je vaste lasten thuis ook doorlopen! 

Extra inkomsten: kijk of je de komende weken nog iets extra’s kunt verdienen. Verkoop bijvoorbeeld oude kleding of spullen. Dit extra geld kan direct in je vakantiepotje. 

Zorg voor een buffer: een financiële buffer is altijd handig. Het geeft rust en de zekerheid dat je onverwachte uitgaven kunt dekken zonder je spaargeld volledig aan te tasten. Afhankelijk van waar je heen gaat kan een reisverzekering ook veel (financiële) hoofdpijn voorkomen! 

Maak een inpaklijst: zorg ervoor dat je goed voorbereid op vakantie gaat. Een gedetailleerde inpaklijst voorkomt last-minute aankopen van vergeten spullen, zoals zonnebrand of zwembroeken, die op vakantiebestemmingen vaak duurder zijn. 

Blijf ook na aankomst scherp 

Na aankomst begint de verleiding pas echt. Het is snikheet, en de ijsjes op het strand lonken! Neem dat ijsje dan ook vooral, het is wel vakantie! Maar blijf ook na aankomst alert op je uitgaven en met een aantal simpele keuzes kun je lekker blijven genieten zonder met een geplunderde spaarrekening terug te komen. 

Kies je terras slim: de prijzen kunnen flink variëren tussen toeristische trekpleisters en de minder drukke straatjes eromheen. Zoek naar terrasjes in rustigere gebieden waar de prijzen vriendelijker zijn voor je portemonnee. Vaak is het eten daar ook lekkerder. 

Beperk geldopnames: geld opnemen buiten de eurozone kan duur uitvallen. Informeer van tevoren bij je bank over de kosten voor pinnen in het buitenland en neem voldoende contant geld mee. Zo vermijd je onverwachte kosten. Als je met een andere valuta moet betalen kan dat ervoor zorgen dat je meer uitgeeft. Gebruik dan een app of rekenmachine om de prijzen om te rekenen. 

Houd je uitgaven bij: noteer elke (grotere) uitgave in een notitieboekje of gebruik een app zoals WieBetaaltWat als je met anderen op vakantie bent. Dit houd je bewust van je uitgaven en voorkomt onaangename verrassingen achteraf. 

Met deze tips kun je volop genieten van de zomer zonder je spaarrekening te plunderen. Goede planning en bewuste keuzes maken het verschil, zodat je zowel tijdens als na je vakantie van een financieel gezonde situatie kunt genieten. Fijne zomer! 

 

Nieuwsbrief Inschrijving

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hieronder in.