Inloggen

ECB koerst af op renteverhoging in juli

16-05-2022

ECB koerst af op renteverhoging in juli

De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rente zeer waarschijnlijk in juli voor het eerst sinds 2011 gaan verhogen. ECB-President Christine Lagarde voegde zich bij een groeiende groep beleidsmakers die er voorstander van is om de hoge inflatie door het verhogen van de rente sneller te bestrijden. 

Lagarde zei dat een renteverhoging enkele weken nadat de ECB gestopt is met het opkopen van obligaties kan plaatsvinden. Het opkoopprogramma van de ECB loopt in het begin van het derde kwartaal van 2022 ten einde.

Momenteel is de beleidsrente van de ECB negatief met een percentage van -0,5%. De verwachting is dat de rente in eerste instantie met 0,25% zal worden verhoogd. Op termijn ziet het er volgens deskundigen naar uit dat de rente geleidelijk zal worden opgetrokken naar een positief neutraal niveau van 1% tot 1,5%.

Voor het spaargeld stemmen banken hun koers af op wat de Europese Centrale Bank (ECB) doet. Banken moeten het geld dat burgers op de spaarrekening zetten voor een deel stallen op een rekening van de ECB. De ECB rekent hiervoor een depositorente die momenteel dus nog steeds negatief is en banken daarom geld kost. Bij de grootbanken is de spaarrente om die reden nog steeds 0%, of zelfs negatief bij grote bedragen. Bij LeasePlan Bank bieden we momenteel positieve rentes van 0,05% voor Flexibel Sparen of tot 0,5% als het spaargeld voor een bepaalde periode wordt vastgezet.

Lees meer: NU.nl, BNR, Het Financieele Dagblad