Stijging van hypotheekrente heeft geen invloed op spaarrente

11-04-2022

Stijging van hypotheekrente heeft geen invloed op spaarrente

Nu de hypotheken stijgen vragen veel spaarders zich af wanneer ook de spaarrentes weer omhoog gaan. Het lijkt een logische gedachte, maar de rentetarieven voor leningen en spaarproducten worden op een andere manier berekend. Tijd voor een korte uitleg.

Over de afgelopen maanden zijn de belangrijkste rentetarieven voor hypotheken een vol procentpunt gestegen ten opzichte van het dieptepunt. Zo is de gemiddelde 10 jaarrente met NHG verdubbeld naar 2,0% in maart 2022 van 1,0% in oktober 2021. Zo'n harde stijging in een dergelijk korte periode is sinds de eurocrisis niet meer voorgekomen. Door de hogere rente daalt het maximale bedrag dat huizenkopers kunnen lenen en zullen ze wellicht meer aangewezen zijn op hun spaarsaldo's. Maar waarom stijgen die spaarrentes dan niet mee?

De hogere inflatie zorgt voor stijgende rente op de internationale kapitaalmarkt. Banken volgen de lijn van deze financiële markt, omdat ze daar hun geld vandaan halen. Ze berekenen de hogere rentes door aan klanten die een lening of een hypotheek willen afsluiten. Voor het spaargeld daarentegen stemmen banken hunk koers af op wat de Europese Centrale Bank (ECB) doet. Banken moeten het geld dat burgers op de spaarrekening zetten voor een deel stallen op een rekening van de ECB. De ECB rekent hiervoor een depositorente die momenteel nog steeds negatief is en banken geld kost. Bij de grootbanken is de rente om die reden nog steeds 0%, of zelfs negatief bij grote bedragen. Bij LeasePlan Bank bieden we rentes van 0,05% voor Flexibel Sparen of tot 0,5% als je het spaargeld voor een bepaalde periode vast wil zetten.

Hoe de rentes zich in de toekomst ontwikkelen is dus afhankelijk van de ECB en de depositorente die zij rekenen aan banken.

Lees meer: Bank.nl, NOS, RTL Nieuws.j