Beleggers vertrekken door aanhoudende beursmalaise

13-10-2022

Beleggers vertrekken door aanhoudende beursmalaise

Beleggingsbrokers en banken melden een leegloop aan klanten door de dalende koersen. Tijdens de coronapandemie zagen deze brokers het aantal beleggers nog rap stijgen, net zoals de markten die recordcijfers haalden. Nu de koers al een tijdje afzwakt zien veel belegginsplatforms gebruikers weer vertrekken. Met hun geld. Dat meldt BNR na een rondgang bij banken en brokers. 

Spannende markt

Uit de rondgang blijkt dat veel mensen de huidige markt spannend vinden. De onzekerheid is met de stijgende inflatie, oorlog in Oekraïne en energieprijzen groot. Dat wordt door de beurs ook gereflecteerd met dalende koersen. De brokers melden dat de aankopen dalen, soms wel met een derde, en dat er ook klanten zijn die alles verkopen en de hele beleggingsrekening sluiten. Het lage vertrouwen komt niet onverwachts. In september bleek uit een peiling van de ING dat het beleggersvertrouwen tot het laagste punt in 10 jaar was gezakt. De AEX-index is sinds het begin van dit jaar met meer dan 18% gezakt, en zal volgens sommigen nog verder zakken de komende drie maanden.

Andere investeringen

Volgens een beleggingsstrateeg halen veel klanten geld uit beleggingen om te investeren in de verduurzaming van de eigen woning. De hoge gas- en energieprijzen zijn hier de directe aanleiding van. Particulieren hopen door te investeren in verduurzaming geld te besparen op de energierekening of zelfs een rendement te halen door het verkopen van overtollige energie aan het netwerk.
Een andere optie voor vertrekkende beleggers is het stallen van het geld op een spaarrekening terwijl ze betere tijden op de beurs afwachten. Benieuwd naar de actuele rentestanden van LeasePlan Bank? Bekijk ze hier