Hoge Raad: ‘Niet alle spaarders hoeven gecompenseerd te worden’

23-05-2022

Hoge Raad: ‘Niet alle spaarders hoeven gecompenseerd te worden’

De overheid hoeft niet elke spaarder te compenseren voor een te hoge vermogensrendementsheffing in box 3, aldus de Hoge Raad. In een uitspraak van vrijdag 20 mei stelt de Hoge Raad dat de rechter de fiscus niet kan dwingen om de belasting te verlagen voor mensen die niet op tijd bezwaar hebben gemaakt tegen de heffing. 

De heffing was gebaseerd op een fictief rendement, en niet op het rendement dat spaarders echt behaalden. Door de lage rente de afgelopen jaren zijn er veel spaarders die meer belasting betaalden dan redelijk was. In april oordeelde de Hoge Raad dat mensen die wél bezwaar aantekenden bij de Belastingdienst gecompenseerd moeten worden. Dat kost het kabinet €2,8 miljard. Alle spaarders compenseren zou het kabinet tot €12 miljard kosten.

Staatssecretaris Marnix van Rij is blij met de duidelijkheid die de uitspraak geeft. Hij geeft aan dat het kabinet wel verder gaat onderzoeken of en hoe ze spaarders gaan compenseren, ondanks dat het niet juridisch verplicht is. De Tweede Kamer heeft het kabinet hierom gevraagd, omdat dit rechtvaardig zou zijn. De verwachting is dat het kabinet rond Prinsjesdag een besluit zal nemen.

Lees meer: Hoge Raad, NOS, Het Financieele Dagblad, De Telegraaf.