Nederlanders zien buffer krimpen door stijgende lasten

02-08-2022

Nederlanders zien buffer krimpen door stijgende lasten

Het Nibud concludeert dat de huishoudelijke uitgaven de pan uit rijzen. Volgens het budgetinstituut worstelt een derde van de huishoudens met de vaste lasten. In sommige gevallen zijn huishoudens al meer dan 70% van het inkomen aan deze lasten kwijt. Dat zou maximaal 50% moeten zijn volgens het Nibud.

De toenemende lasten komen vooral door de enorme stijging van energiekosten en boodschappen. Volgens het Nibud komen hierdoor veel huishoudens iedere maand tekort. Het instituut meldt daarbij dat het niet alleen om mensen met een laag inkomen gaat, al zijn die wel kwetsbaarder voor prijsstijgingen en is de risicogroep groter. Veel gezinnen die meer dan modaal verdienen, tot wel twee keer toe, kunnen de financiële klap ook niet meer compenseren. Volgens het Nibud zijn veel huishoudens  al gedwongen om het spaargeld aan te spreken om de maand rond te komen.

Het Nibud constateert dat de uitgaven aan wonen, vervoer en boodschappen momenteel zo hoog zijn dat het menig huishouden niet meer lukt om alle rekeningen te betalen. “Als meer dan 70 procent van het inkomen iedere maand vast opgaat, blijft er nauwelijks budget over om geld opzij te zetten voor minder frequente uitgaven aan kleding, zorg of het opbouwen van een buffer”, zegt het instituut.

Wil je ook meer grip op je geld? Met ons huishoudboekje krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven.

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart zegt dat de bal nu bij de overheid ligt en roept op tot extra maatregelen: “Hierdoor hebben huishoudens iedere maand het gevoel te moeten puzzelen met te weinig stukjes. De financiële stress die hen dit geeft is enorm. We zouden graag zien dat deze stress van de keukentafel naar de bestuurstafel gaat, omdat mensen dit niet meer zelf kunnen oplossen.”

Het kabinet heeft echter laten weten dat er ‘niet zoveel mogelijk is’ om de problemen op de korte termijn op te lossen.

Op zoek naar manieren om te (be)sparen? Met deze tips van blogger ‘Vrije Meid’ maak je een goed begin.

 

Bronnen: Nibud. Lees meer: AD