ECB verhoogt rente voor zevende keer binnen een jaar

08-05-2023

ECB verhoogt rente voor zevende keer binnen een jaar

De Europese Centrale Bank heeft voor de zevende keer op rij zijn rentetarieven verhoogd. Door een verhoging van 0,25 procentpunt is de rente inmiddels gestegen naar 3,25%.

De ECB verplicht banken om geld dat ze niet gebruiken bij de Centrale Bank in Frankfurt te stallen. Een jaar geleden was de depositorente van de ECB nog negatief waardoor de banken moesten betalen voor hun overtollig geld. Spaarders kregen daarom nauwelijks rente op hun spaargeld en sommige banken hanteerden zelfs een negatieve rente. 

Inmiddels zijn er andere tijden aangebroken. Mede in verband met de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen aanzienlijk gestegen. De ECB wil met de renteverhogingen de inflatie beperken. En het einde van de verhogingen lijkt nog niet in zicht. Christine Lagarde, president van de ECB, heeft aangegeven dat de rente in de toekomst verder zal gaan stijgen.

Vanwege de renteverhogingen hebben nagenoeg alle banken hun spaarrente verhoogd de afgelopen tijd. LeasePlan is daar met meerdere renteverhogingen een uitstekend voorbeeld van en biedt een van de hoogste spaarrentes van Nederland.

Bron: ECB