Nederlanders sparen meer, maar laten kansen liggen

14-11-2023

Nederlanders sparen meer, maar laten kansen liggen

Nederlandse huishoudens worden steeds rijker, met een gemiddeld vermogen dat begin 2022 €135.100 bedroeg, een stijging van €47.000 ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze toename is grotendeels te danken aan de stijgende waarde van onroerend goed.

Cijfers van de DNB laten ook zien dat het spaargeld van Nederlanders aanzienlijk toeneemt. In september 2023 hadden Nederlandse huishoudens een totaalbedrag van € 449,3 miljard aan spaargeld op de bank staan. Dat is maar liefst € 16,6 miljard meer dan in januari 2023. 

Uit de gegevens van CBS blijkt ook dat de rijkste mensen nog altijd in Bloemendaal wonen. Inwoners van deze gemeente beschikken over een gemiddeld vermogen van € 663.300. In Rotterdam is het een ander verhaal. Het doorsnee vermogen van een Rotterdammer bedraagt ‘slechts’ € 11.800.

Ondanks deze welvaartsgroei blijven veel Nederlanders hun spaargeld bij grootbanken stallen, waar de rente vaak beperkt is tot ongeveer 1,5%. Dit terwijl andere Nederlandse banken vaak aantrekkelijkere rentetarieven bieden. Volgens eerder onderzoek laten Nederlanders die alleen bij een grootbank sparen hierdoor samen meer dan €1,8 miljard aan rente liggen.

Een simpele berekening laat zien wat dit renteverschil betekent voor spaarders. Stel, een huishouden heeft €50.000 aan spaargeld. Bij een grootbank met 1,5% rente zou dit jaarlijks €750 aan rente opleveren. Bij een andere bank met een rente van bijvoorbeeld 2,2% zou dit €1.100 aan rente zijn. Dat is een verschil van €350 per jaar, wat op de lange termijn aanzienlijk kan oplopen.

Deskundigen wijzen erop dat de neiging van mensen om bij hun huidige bank te blijven, vaak wordt gedreven door gewoontegedrag en de perceptie van ‘gedoe’ bij het overstappen. Veel mensen zijn zich nog niet bewust van de mogelijkheid om een aparte spaarrekening te openen met een hogere rente dan bij de grootbank, als aanvulling. Echter, met de huidige stijging van de spaarrente en de groei van vermogens, zou het verplaatsen van spaargeld naar een bank met hogere rente een verstandige financiële beslissing kunnen zijn voor Nederlandse spaarders.

Kijk hier voor de actuele rentestanden van LeasePlan Bank.

Bron: DNB, CBS, FD