Spaartaksregeling waarschijnlijk opnieuw uitgesteld

23-03-2023

Spaartaksregeling waarschijnlijk opnieuw uitgesteld

Het ziet er naar uit dat de invoering van de nieuwe spaartaksregeling opnieuw zal worden uitgesteld. Staatssecretaris Marnix van Rij heeft in een interview met NRC gezegd dat de geplande invoeringsdatum van 1 januari 2026 niet haalbaar is. Het uitstel kan voordelig uitpakken voor spaarders.

De spaartaks moet op de schop omdat de Hoge Raad eind 2021 oordeelde dat het fictieve rendement op vermogen in box 3 te hoog is en niet in relatie staat tot de lage spaarrentes. Volgens de rechter is dit in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het Ministerie van Financiën wilde daarom eerst per 1 januari 2025 een nieuw stelsel invoeren waarmee rekening wordt gehouden met het werkelijke rendement. Inmiddels lijkt het er sterk op dat de nieuwe regeling na een eerder uitstel van een jaar niet voor 1 januari 2027 zal worden ingevoerd.

Van Rij legt uit dat er meer tijd nodig is voor het wetgevingstraject en de uiteindelijke implementatie van de wet. Wanneer er met dat schema rekening wordt gehouden, kan de wet niet voor 2027 worden ingevoerd. 

Zo lang de nieuwe regeling niet is ingevoerd, geldt er een overbruggingsregeling waarbij spaarders minder belasting hoeven te betalen. Van Rij schreef eerder in een brief aan de Tweede Kamer dat belastingplichtigen met uitsluitend spaargeld dankzij de tijdelijke regeling tot 2026 ‘vrijwel geen belasting in box 3’ hoeven te betalen. Het ziet er nu naar uit dat spaarders minstens een jaar langer kunnen profiteren van dit belastingvoordeel.

Bron: Rijksoverheid, NRC