ECB gaat rente verhogen

10-06-2022

ECB gaat rente verhogen

De kogel is door de kerk. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de rente in juli zoals verwacht voor het eerst sinds 2011 verhogen. Het gaat om een renteverhoging van 0,25% waardoor de beleidsrente stijgt naar een nog altijd negatief percentage van -0,25%. In september wil de ECB de rente nogmaals met waarschijnlijk 0,50% verhogen.

Met de renteverhogingen wil de ECB de inflatie te lijf gaan. Momenteel is de beleidsrente van de ECB negatief met een percentage van -0,50%. Op termijn ziet het er volgens deskundigen naar uit dat de rente geleidelijk zal worden opgetrokken naar een niveau van 1% tot 1,5%.

Voor het spaargeld stemmen banken hun koers af op wat de ECB doet. Banken moeten het geld dat klanten op hun spaarrekeningen zetten voor een deel stallen op een rekening van de ECB. De ECB rekent hiervoor een depositorente die momenteel nog steeds negatief is en banken daarom geld kost.

Verdere renteverhogingen na september zijn waarschijnlijk, maar de hoogte en snelheid hiervan is erg afhankelijk van de ontwikkeling van de economie en de prijzen. Wanneer de beleidsrente positief wordt, krijgen de banken geld in plaats van dat ze aan de ECB moeten betalen. Dit zou reden kunnen zijn voor banken om voorzichtig weer rente te gaan betalen op spaargelden.

Bij de grootbanken is de spaarrente in verband met de huidige negatieve beleidsrente van de ECB nog steeds 0%, of zelfs negatief bij grote bedragen. Bij LeasePlan Bank bieden we momenteel al positieve rentes van 0,05% voor Flexibel Sparen of tot 0,50% als het spaargeld voor een bepaalde periode wordt vastgezet.

Bron: ECB. Lees meer: NU.nl, NOS