Inspirerende verhalen van échte spaarhelden

Sparen voor je koophuis

Bij het kopen van een (eerste) huis, komen veel extra kosten kijken. Yael weet er alles van en heeft daarvoor een duidelijk spaardoel. Hoe deze spaarheld dat aanpakt? Bekijk de video of lees het interview hieronder.

Interview

Leestijd: 6 minuten

Yael (21) droomt van een eigen koophuis. Ze bedacht een potjessysteem om het geld dat ze daarvoor nodig heeft, razendsnel bij elkaar te sparen.

“Ik werk sinds 3 jaar als stewardess. Ik probeer zuinig te leven. Het helpt dat mijn vriendinnen nog studeren. We spreken vaak thuis af. Filmpje kijken, bak chips erbij en gewoon lekker chillen. Veel leeftijdsgenoten die wel al werken geven hun salaris iedere maand helemaal uit. Dat vind ik zonde. Ik zou balen als ik over 5 jaar niks heb opgebouwd. Ik hoop tegen die tijd al in mijn eigen koopwoning te wonen. Dan zorg ik dat ik de hypotheek snel aflos, zodat ik geen woonlasten meer heb. Dan hoef ik me de rest van mijn leven geen zorgen meer te maken over geld. Misschien gek voor iemand van mijn leeftijd, maar dat is een wens van mij. Het lijkt me geweldig.

Ik bedacht een spaarsysteem dat voor mij goed werkt. Wanneer ik salaris heb gekregen, verdeel ik het over 3 potjes. Eén potje is voor mijn vaste lasten. Kostgeld, mijn autoverzekering. Dat soort dingen. Dan heb ik een potje wat ik vrij mag besteden van mezelf. Lekker shoppen bijvoorbeeld, of leuke dingen doen. Ik wil ook een beetje blijven genieten. Daarvoor reserveer ik €500 per maand. De rest, zo’n €900, spaar ik. Ook alle financiële meevallers gaan daar naartoe. Laatst kreeg ik geld terug van de belastingdienst. Dat maakte ik meteen over naar mijn spaarrekening. Ik vond het zó leuk om mijn saldo opeens zo hard te zien groeien. Ik heb een aparte spaarrekening bij een andere bank geopend. Zo staat het geld ver weg van mijn betaalrekening. De verleiding om het toch uit te geven, wordt zo een stuk minder groot. Overboeken duurt een dag. Dat helpt ook. Impulsaankopen doen van dat spaargeld gaat niet meer.

Ik woon in Wassenaar, één van de duurste dorpen van Nederland. Niet dat we in een villa wonen, hoor. Helemaal niet. Een heel normaal huis. Maar de prijzen liggen hier wel hoog. Kopen gaat me in Wassenaar zelf niet lukken. In Den Haag misschien wel. Daar is het nog mogelijk om voor €150.000 een appartementje te krijgen. Ik wil 10% van de koopsom sparen voor kosten koper en andere bijkomende kosten. Dat betekent dat ik €15.000 nodig heb. Ik wil ook nog een noodpotje vullen, voor als bijvoorbeeld het dak opeens lekt of mijn auto ermee stopt. En ik wil het leuk kunnen inrichten. Ik ben helemaal gek van een landelijke stijl. Een beetje zoals in Ariadne at Home. Op Pinterest sla ik al plaatjes op van dingen die ik mooi vind. Natuurlijke materialen, mooie kussens en stoelen. Ik weet precies wat ik wil.

Mijn moeder vindt het goed wat ik doe. Zij is alleenstaande moeder van 4 kinderen, waarvan er nog 3 thuiswonen. Zij moet het ook alleen redden en moedigt mijn financiële onafhankelijkheid aan. Mijn opa en oma zijn trots op me. Ze geven me praktische tips en vragen hoe het nu gaat met mijn spaarsaldo. Ik praat daar niet met iedereen over, maar wel met hun. Ik mag ze ook alles vragen over hun financiële situatie. Hoe pakken zij sparen aan? Hoe doen zij het met boodschappengeld?  Ze zijn daar open en eerlijk over. Dat helpt me om wijzer te worden. Ik lees online veel over sparen. Ik kijk ook vlogs. Succesverhalen van een ander helpen me volhouden. Kijk, het is hun gewoon gelukt! Dan denk ik: dan kan ik het ook!

Soms zie ik in gedachten al voor me hoe het zal zijn. Dat ik mijn handtekening zet onder een koopakte en de sleutel voor het eerst in het slot steek. Mijn eigen huis. Zo cool! Op zaterdagavond mogen al mijn vriendinnen dan naar mijn huis komen. We eten lekkere hapjes en drinken een wijntje. Mensen zullen dan wel denken: hoe doet ze dat? Zo jong en al haar eigen huis? Dan kan ik zeggen dat ik het allemaal zelf gedaan heb. Iedere euro zelf gespaard. En hoe trots ik daarop ben. Ik geloof dat je meer kunt bereiken dan je vaak zelf denkt. Als je maar een doel voor ogen hebt en gemotiveerd blijft.” 

 

Alle inspirerende spaarverhalen

 • Het geheim van zoveel kunnen reizen is simpel: sparen

  Spaarheld: Stephanie Naar het interview
 • Ik gebruik mijn spaargeld om meer bij mijn kinderen te kunnen zijn

  Spaarheld: Rien Naar het interview
 • Toen ik nog in de bijstand zat, droomde ik al van een Mini Cooper

  Spaarheld: Elise Naar het interview
 • Door te sparen werd een eigen bedrijf opeens een mogelijkheid

  Spaarheld: Janke Naar het interview
 • Hoe heerlijk zou het zijn om eerder te kunnen zeggen: wij gaan genieten

  Spaarhelden: Andrea en Ronald Naar het interview

Vragen of hulp nodig?

Er is iets misgegaan, probeer het later nog eens