Inspiratie

Interview met The Budget Life: tips om te sparen en te budgetteren voor je vakantie - Deel 2 van 2

22-07-2022

Veel vakantie voor weinig geld

Weet je nog niet welke accommodaties of vliegtickets je moet boeken? Bij LeasePlan Bank helpen we je graag met besparen op je vakantie-uitgaven. Daarom spraken we met Nicole van Roekel, oprichtster en blogster van The Budget Life. Nicole geeft in dit interview allerlei nuttige tips over sparen voor een lange reis of wereldreis. Ook deelt ze hoe je slim kunt besparen op accommodaties en vliegtickets. 

Hieronder lees je het tweede deel van het interview met Nicole. In deel 1 spreken we haar over een vakantiebudget berekenen, dagbudgetten opstellen en meer.

Roadtrippen, backpacken of naar een all-inclusive resort… Op wat voor vakanties ga jij meestal?

Ik wissel het af, maar ga vooral graag op citytrips naar Europese steden. Maar tijdens de coronacrisis heb ik Nederland herontdekt, wat ook heel leuk was. Dit jaar heb ik voor het eerst buiten Europa gereisd, tijdens mijn vakantie in Mexico. Elke reis is dus anders, maar heeft wel een specifiek thema. Of het is een relax vakantie, een citytrip, of iets actiefs. 

Boek je jouw vliegtickets al ver van tevoren of last minute?

Alles ruim van tevoren, zeker de vluchten. Op het moment dat ik naar vliegtickets zoek, boek ik ze niet direct. Ik hou het een paar dagen in de gaten, omdat de prijzen – zeker als je langer van tevoren boekt – nog wel eens omlaag gaan. Maar je moet niet te lang wachten, want als je last minute vliegtickets boekt, dan ben je vaak veel duurder uit.

… en je accommodaties?

In Mexico boekten we onze overnachtingen allemaal ter plekke, dat was daar soms weer goedkoper dan langer van tevoren, omdat je via Booking.com soms  korting krijgt op last-minute verblijven. Het verschilt per land wat de beste manier is om te besparen op je overnachtingen, maar in Mexico werkte dit prima.

Hoe kun je volgens jou het beste besparen op overnachtingen en vervoer?

Reis je buiten het hoogseizoen? Dan kun je vaak prima de gok wagen om kort van tevoren accommodaties te boeken. Je hebt dan de kans dat je profiteert van goede last-minute deals. Maar als je in het hoogseizoen reist, dan kun je beter vroeg boeken. Dan heb je nog alle keus, weet je zeker dat je niet naast het net vist en voorkom je dat alleen nog de hele dure accommodaties overblijven. Boek ook je vervoer zo vroeg mogelijk. Hetzelfde geldt voor autoverhuur. De kosten om een auto te huren liggen dit jaar veel hoger, omdat veel verhuurbedrijven zijn gestopt vanwege corona. Dus als je dat zo vroeg mogelijk regelt, heb je de meeste kans op een degelijke prijs. 

‘‘Als je in het hoogseizoen reist, dan kun je beter vroeg boeken.’’

Op welke vakantie-uitgaven kun je nog meer besparen?

Eten! Ik vind het zelf niet nodig om ontbijt, lunch én avondeten buiten de deur te doen. Daarom kies ik voor accommodaties met een koelkast of keuken, zodat ik zelf wat kan klaarmaken. Daarnaast kun je makkelijk besparen op souvenirs. Vaak zijn dat toch miskopen. Koop dus geen rommeltjes, maar alleen een souvenir waar je écht waarde aan hecht. 

In welk land krijg je veel vakantie voor weinig geld?

Je schijnt goedkoop te kunnen reizen in Azië, maar daar ben ik zelf niet geweest. De vliegtickets zijn vaak wel prijzig, maar als je er eenmaal bent, kun je er makkelijk weken vertoeven zonder dat het je een vermogen kost. Binnen Europa is mijn goedkoopste bestemming Bulgarije. Verrassend leuk voor weinig geld. Hetzelfde geldt voor Polen, met zijn prachtige steden. 

Welke andere geldbesparende tips heb je voor reizigers?

Bespaar op toeristische uitstapjes. Boek bijvoorbeeld geen uitjes bij de touroperator van de reisorganisatie waarmee je op reis gaat, maar neem zelf contact op met een lokale touroperator om uitstapjes te boeken. Dan betaal je geen commissie. Ben je in een grote stad? Koop dan een pas waarmee je alle highlights kunt zien, in plaats van elke keer een losse entreekaart aan te schaffen. En durf te onderhandelen! 

‘‘Durf te onderhandelen!’’

Stel dat je een paar maanden gaat reizen, of op wereldreis gaat. Hoe krijg je dat financieel voor elkaar?

Ik heb zelf drie maanden in Barcelona gewoond. Je kunt je huis tijdens zo’n periode bijvoorbeeld onderverhuren voor mensen die tijdelijk op zoek zijn naar woonruimte. Let wel op dat dit in overleg moet met de VVE, je huisbaas of je hypotheekverstrekker. Als het voor jou mogelijk is om vanuit het buitenland te werken, kun je kiezen voor een werk-reis combinatie. Dat heb ik ook gedaan, waardoor ik heel budgetproof in het buitenland kon verblijven. Het is vaak het goedkoopst om voor langere tijd op dezelfde plek te blijven. Dat vind ik zelf ook het leukst, om de hele omgeving in me op te nemen. Word lid van Facebook groepen als ‘apartments in Barcelona’ en er gaat een wondere wereld aan je open waar vraag en aanbod elkaar vinden. Veel goedkoper dan via een makelaar met hoge kosten. 

Wat zijn je reisplannen voor de komende tijd?

Ik heb net m’n grootste vakantie gehad van dit jaar, de vakantie in Mexico. Deze zomer ga ik nog met vriendinnen een weekendje weg in Nederland. In september een weekje naar Kreta, de jaarlijkse relaxvakantie. En later dit jaar denk ik erover om een maand vanuit Lissabon werken.

En tenslotte: wat is je absolute topbestemming?

De Griekse eilanden vind ik te gek. Mooie omgeving, vriendelijke mensen, lekker eten en natuurlijk mooi weer.

Over Nicole van The Budget Life

Nicole van Roekel (28) begon elf jaar terug met het delen van budgettips op het internet. Haar blog, The Budget Life, werd al snel een succes. In 2015 schreef Nicole zich dan ook met haar blog in bij de Kamer van Koophandel. The Budget Life is een blog over besparen en persoonlijke financiën. Nicole laat op haar blog ook zien hoe zij haar inkomsten probeert te vergroten door passieve verdienmodellen en haar ondernemingen. Naast blogger is Nicole ook actief als freelance online marketeer. Met haar tips hoopt Nicole haar lezers te helpen bij het realiseren van hun droomleven.