ECB wil rente verder verhogen om inflatie tegen te gaan

02-03-2023

ECB wil rente verder verhogen om inflatie tegen te gaan

Het ziet er naar uit dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente nog verder zal gaan verhogen, richting een piek van 4%. Dit zou het hoogste niveau ooit betekenen voor de euro en dat is goed nieuws voor spaarders.

De vermoedelijke stijging van de beleidsrente komt omdat voorlopige cijfers laten zien dat de Franse en Spaanse inflatie in februari hoger was dan verwacht. De ECB wil de inflatie met de renteverhoging binnen de perken houden. Dit beleid heeft al zijn vruchten afgeworpen. In januari daalde de inflatie in Nederland van 10% procent in november 2022 naar 8,5% in januari 2023.

De Europese centrale bankiers komen half maart weer bij elkaar om een nieuw besluit te nemen over de rente. Eerder werd al een verhoging aangekondigd van 0,50 procentpunt waardoor de rente zal gaan stijgen naar 3 procent. Volgens kenners komt hier in de nabije toekomst dus nog met meerdere stappen 1 procentpunt bij.

Het verhogen van de rentetarieven is goed nieuws voor spaarders en banken. De ECB verplicht banken om geld dat ze niet gebruiken bij de Centrale Bank in Frankfurt te stallen. Nog niet zo lang geleden was de depositorente van de ECB negatief, waardoor de banken moesten betalen voor hun overtollig geld. Door de recente renteverhogingen levert het geld dat door de banken bij de centrale bank wordt geparkeerd inmiddels weer wat geld op.

Philip Lane, hoofdeconoom en directielid van de ECB, heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat hij verwacht dat de rente ‘nog een behoorlijk aantal kwartalen’ hoog zal blijven. Lane denkt ook dat er niet meer zal worden teruggekeerd naar negatieve rentes. Het blijft dus lonen om je spaargeld op de bank te zetten. 
 

Bron: BNR, NRC