Spaarportretten

Kijkje in mijn Spaarbrein - Sven

04-05-2023

"Reizen en de wereld verkennen op een boot zou een droom zijn die werkelijkheid wordt. Het gevoel van vrijheid, het geluid van de zee en het ontdekken van nieuwe plaatsen zullen deze reis onvergetelijk maken."

Sven, 28 jaar oud en elektricien, heeft zich tot nu toe volledig op zijn werk gericht, maar realiseert zich dat hij meer wil! Hij is gedisciplineerd en heeft een duidelijk doel voor ogen: hij wil zijn langgekoesterde droom waarmaken - een wereldreis met een eigen boot. Hoewel Sven altijd voldoening heeft gehaald uit zijn werk, voelt hij dat het tijd is om uit zijn comfortzone te stappen en op zoek te gaan naar nieuw avontuur. Hij verlangt naar de vrijheid die de zee hem kan bieden en is bereid de ruwe zee te trotseren om zijn grenzen te verkennen. 

Sven wil zijn reis gebruiken om zichzelf beter te leren kennen en te groeien in het aangaan van uitdagingen. De zee fascineert hem, het is een plek vol onbekende schoonheid en gevaren die hij wil overwinnen. Hiervoor is hij bereid om in het dagelijks leven op veel dingen te bezuinigen om zijn spaardoel zo snel mogelijk te bereiken. 

Ben je tevreden met je spaargeld? 

Om mijn doel zo snel mogelijk te bereiken, bespaar ik zoveel mogelijk in het dagelijks leven. Ik heb mijn auto verkocht en leg nu alles af met de fiets. Ik geef daarnaast de voorkeur aan tweedehands producten, en kook liever zelf dan uit eten te gaan. Toch heb ik niet het gevoel dat ik in mijn dagelijks leven iets  opoffer, ik heb me gewoon aangepast. Ook hou ik mijn uitgaven zorgvuldig bij, dan kun je pas echt bepalen of een uitgave het je daadwerkelijk waard is. Hoewel het altijd meer kan zijn, ben ik zeer tevreden met mijn spaargeld. Ik heb geleerd hoe ik goed met mijn geld moet omgaan en leg alles wat ik kan sparen opzij voor mijn spaardoel.

Mijn spaartip is ... 

Wat mij enorm helpt om geld te besparen in het dagelijks leven, is regelmatig mijn maandelijkse uitgaven controleren. Ik houd een lijst bij van mijn vaste kosten zoals huur, elektriciteit of telefoon en denk regelmatig na over waar ik op kan besparen. Vaak zijn er verborgen kosten zoals onnodige abonnementen of lidmaatschappen, die ik opzeg of verminder. Ook het vermijden van impulsaankopen en het instellen van een budget voor vrijetijdsactiviteiten draagt eraan bij dat ik meer geld overhoud aan het einde van de maand.

Hoe lang spaar je al? 

Ik spaar al sinds ik mijn eigen geld verdien, maar in het begin had ik geen duidelijk doel voor ogen. Sinds twee jaar leg ik bewust en gericht geld opzij voor mijn spaardoel. Een doel helpt me om beter te sparen en het vol te houden. Ook al zal het nog even duren voordat ik genoeg geld heb voor de aanschaf van de (nogal prijzige) boot, ik vind het leuk om elke maand een beetje dichter bij mijn doel te komen. Ik heb geleerd dat doelgericht sparen niet alleen financiële voordelen oplevert, maar ook een bepaalde voldoening geeft. Het is fijn om te weten dat ik door mijn discipline en wilskracht mijn doel op een dag zal bereiken.

Waar geef je graag geld aan uit? 

Ik geef mijn geld graag uit aan dingen die herinneringen opleveren. Dat kunnen weekendtrips of korte vakanties met vrienden zijn, waar we samen mooie ervaringen delen. Ook voor genotsgoederen zoals lekker eten of goede wijn laat ik graag wat meer geld rollen, als mijn financiële mogelijkheden dat toestaan. Ik heb voor mezelf ingezien dat het in het leven belangrijk is om mooie herinneringen te creëren en te genieten van het leven.

Vind je sparen moeilijk? 

Sparen valt me helemaal niet zwaar, omdat ik het al vroeg heb geleerd. Ik heb als kind al geleerd dat het belangrijk is om zorgvuldig met geld om te gaan en dat sparen voor speciale dingen en dromen veel belangrijker is dan veel kleding in de kast hebben of in een dure auto rijden. Daarom vind ik het vanzelfsprekend om regelmatig geld opzij te zetten om mijn doelen te bereiken. Ik voel me goed bij de gedachte dat ik door mijn spaarzaamheid dichter bij mijn dromen kom. Uiteindelijk zijn het niet de materiële zaken die ons gelukkig maken, maar het beleven van bijzondere momenten.