Spaarportretten

Kijkje in mijn spaarbrein: Nadine

06-04-2023

"Het verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid op reis moet niet langer alleen een droom blijven, maar kan ik met een camperbusje realiseren!"

Met haar 31 jaar staat Nadine met beide benen op de grond. Ze heeft een goede baan en is ook in haar privéleven heel gelukkig. Wat echter nog ontbreekt in het totaalplaatje, is het kunnen aanschaffen van haar eigen camperbusje, inclusief de ombouwing hiervan. Nadine heeft ruimte en onafhankelijkheid nodig als de lucht die ze inademt. Na het afronden van haar master Sociologie in 2019, is ze fulltime gaan werken. Verschillende verhuizingen, het kopen van een auto en het afbetalen van studieleningen verder, hebben haar portemonnee sindsdien onder druk gezet. Ondanks dat, is ze er toch in geslaagd om geld opzij te blijven zetten om haar wens over iets minder dan één jaar te vervullen.

Ben je tevreden over je spaargeld?

Ik ben heel tevreden over mijn spaargeld! Natuurlijk waren er naast de vaste lasten en het afbetalen van mijn studieleningen ook nog grotere uitgaven, maar ik beheer mijn geld heel goed en heb altijd kunnen sparen. Natuurlijk heb ik geen tijdsdruk als het gaat om het kopen van het busje, maar de wens is altijd geweest om het voor mijn 35e voor elkaar te krijgen, en dat gaat gelukkig lukken! 

Wat is je beste spaartip?

Verlies je doel nooit uit het oog en laat je niet verleiden tot overbodige aankopen. Als ik aan het winkelen ben, maak ik meestal een lijstje met wat ik écht nodig heb en daar houd ik me strikt aan! Zo voorkom ik dat ik geld uitgeef aan dingen die ik niet nodig heb. Het geld dat ik aan het eind van de maand spaar, zet ik opzij om te voorkomen dat ik het opmaak.

Hoelang spaar je al?

Ik ben na mijn afstuderen begonnen met sparen, meteen toen ik aan mijn eerste fulltime baan begon. Pas toen kon ik echt iets opzij zetten. Ik moet eerlijk zeggen dat het heel goed voelt om aan het eind van de maand geld opzij te kunnen zetten en het bedrag gestaag te zien groeien, waardoor je steeds dichter bij je doel komt.  

Wat helpt je om gemotiveerd te blijven sparen?

De gedachte om over deze fantastische wereld te reizen en nieuwe culturen en prachtige natuur te ervaren, allemaal in mijn eigen mobiele huis. In mijn camperbus kan me overal ter wereld thuis voelen en van de vrijheid genieten. Aangezien ik ook op afstand kan werken, zal ik het busje niet alleen voor vakanties gebruiken, maar ook om voor een bepaalde periode in het buitenland te wonen. Dit vooruitzicht helpt me om te blijven sparen.  

→ Leestip: Zo houdt iedereen sparen vol!  

Waar geef je nog wel graag geld aan uit?

Aan momenten die ik levenslang zal blijven herinneren. Dat kunnen vakanties zijn, maar zeker ook concerten en festivals! Deze herinneringen kunnen me nooit meer worden afgenomen en zullen voor altijd in mijn hoofd en hart blijven zitten. Ik geef ook graag geld uit aan mijn tatoeages, als mijn portemonnee het toelaat. Die gaan ook een leven lang mee en maken me elke dag weer blij.  

Vind je sparen en besparen moeilijk?

Nee, absoluut niet! Natuurlijk zijn de kosten van levensonderhoud gestegen, waardoor sparen voor iedereen wat moeilijker is geworden. Maar omdat ik de afgelopen jaren al heb geleerd om heel gedisciplineerd te sparen, is het voor mij niet moeilijk.