Spaarportretten

Kijkje in mijn spaarbrein: Charles

30-04-2024

"Spaar eerst, geef daarna pas uit. In plaats van uitgeven wat je helemaal niet hebt. Mensen willen van alles en met elke trend mee, maar dat is vaak onnodig."

In dit spaarportret duiken we in het leven en de spaargewoonten van Charles, een 37-jarige sales professional met een passie voor muziek, boeken en reizen. Met zijn doordachte budgetteringsstrategieën en duidelijke financiële doelen laat hij zien dat sparen geen kwestie is van grote offers brengen, maar vooral slimme keuzes maken, bijvoorbeeld in de supermarkt. Van bulkinkopen tot seizoensgebonden winkelen; ontdek hoe Charles maandelijks tussen de €750 en €1.000 spaart zonder concessies te doen aan zijn levensstijl.

Waar spaar je allemaal voor?

Ik heb meerdere spaardoelen. Eén daarvan is een reservepot die ik samen met mijn vriendin beheer. We zijn net verhuisd en hebben flink wat kosten gehad door de aanschaf van een nieuwe inboedel. We willen altijd minstens €10.000 aan de kant hebben als spaarbuffer. Dat bedrag hebben we bijna bereikt, na volgende maand zit de reservepot weer vol.

Daarnaast sparen we gezamenlijk voor vakanties en zijn we van plan om volgend jaar een appartement te kopen, dat is ook een belangrijk spaardoel. Daar sparen we mondjesmaat voor. Er zit minder druk op dit doel, maar toch lopen we prima op schema.

Persoonlijk heb ik nog twee doelen waarvoor ik elke maand geld opzij zet. Ik wil mijn achternaam laten veranderen, wat alleen al voor de aanvraag zo'n €1.000 kost. En daarna moet je al je documenten aanpassen, zoals je rijbewijs en paspoort, dus daar komt dan ook nog een paar honderd euro bovenop.

Ook spaar ik voor cursussen die ik graag wil volgen, bijvoorbeeld een cursus stemacteur.

Vind je sparen moeilijk?

Nee, eigenlijk niet! Het helpt natuurlijk enorm als je al intrinsiek gemotiveerd bent om doelen te halen en slimme keuzes maakt qua uitgavenpatroon.

Waar geef je graag je geld aan uit?

Ik hou van concerten, festivals en boeken. En ja, die lees ik ook echt! Vaak koop ik meerdere boeken tegelijk en kom ik er een paar maanden later pas aan toe om ze uit te lezen. Ik vind het fijn om geld uit te geven, zo ook aan vinylplaten. Muziek is een grote hobby van me. Daarnaast besteed ik graag mijn geld uit aan reizen; zo gaan mijn vriendin en ik twee keer per jaar naar haar ouders in Italië.

Heb jij een bepaalde strategie als het gaat om geld te besparen waardoor jij uiteindelijk meer kunt sparen?

Het begon toen mijn vriendin en ik vier jaar in Portugal woonden en een vrij laag salaris hadden. We verdienden beide €750 netto per maand. Dat betekende dat je het met een laag inkomen moest doen. Ik hield zo’n €140 per week over om van te leven. We wilden veel doen en vooral genieten van de tijd daar, dus moesten we een manier vinden om dat wel betaalbaar te houden.

In de periode vóór Portugal was het wel anders: ik was vrijgezel, werkte fulltime, betaalde geen hoge huur. Het was lang leve de lol. Tot mijn 30ste heb ik uitgegeven wat ik kon uitgeven, misschien nog wel meer zelfs. Maar in Portugal heb ik echt geleerd om goed te managen om het einde van de maand te halen, en dat deed ik met veel plezier! Het was echt een leuke tijd. Nu we weer in Nederland wonen hebben we een veel hoger salaris, maar we hanteren nog steeds dezelfde strategie als daar.

Het gaat vooral om je mindset. Wat wil je en hoe gemotiveerd ben je? Daarnaast is kennis belangrijk: over je uitgavenpatroon, maar ook over hoe de wereld werkt. Als je beseft dat alles in de winkel ligt om je te verleiden tot impulsaankopen dan kun je hier weerstand tegen bieden door bijvoorbeeld altijd boodschappenlijstjes aan te houden.

Zie je het als een uitdaging om zo min mogelijk uit te geven aan je boodschappen?

Zeker, ik houd van de uitdaging om te kijken hoe ik niet zozeer kan besparen, maar gewoon wat ik niet hoef uit te geven, ook echt niet uitgeef. Als ergens de courgette in de 1+1 gratis is, dan zoek ik het daarop uit. We komen dus niet om van de honger, we eten nog gewoon precies hetzelfde. Maar aan het eind van de rit bespaart dat me €20 per week aan boodschappen - en dat is al snel weer €100 euro per maand. Dus twee extra concerten!

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan het plannen en doen van boodschappen om kosten te besparen?

Het kost me niet zoveel tijd. Ik laat mijn boodschappen niet thuisbezorgen, hoewel ik daarmee wellicht tijd zou kunnen besparen. Ik vind het leuk om naar de supermarkt of markt zelf te gaan omdat ik dan toch meer dingen zie en regelmatig wat nieuws probeer.

Uitzoekwerk is geen probleem; er zijn genoeg apps beschikbaar die me helpen vergelijken op prijs tussen verschillende supermarkten. Vaak zitten deze dicht bij elkaar in hetzelfde gebied, dus maak ik gewoon een rondje.

Gebruik je bepaalde apps of websites om de beste deals te vinden?

Ja, ik maak gebruik van online folders op mijn telefoon. Ik heb deze allemaal in een apart mapje staan zodat ik makkelijk de beste aanbiedingen kan vinden.

Daarnaast houd ik ook een Excelsheet bij met al mijn vaste uitgaven. Ongeveer eens per twee maanden ga ik hier doorheen om te kijken wat voor extra uitgaven er zijn geweest en of die echt nodig waren. Op deze manier kan ik mezelf een beetje reguleren en voorkomen dat onnodige producten me worden aangesmeerd.

Heeft deze focus op budgetteren invloed gehad op andere aspecten van jouw leven, zoals reizen of uit eten gaan?

Dat heeft zeker invloed gehad! Maar dan vooral toen we nog in Portugal woonden en moesten wennen aan een lager salaris. Maar door bewust met mijn geld om te gaan en slimme keuzes te maken, kreeg ik ook daar genoeg ruimte voor leuke dingen, zoals uitstapjes of eens lekker buiten de deur eten.

Hoe heeft jouw vermogen om te besparen op boodschappen invloed gehad op jouw bredere financiële doelen?

Door slim met mijn geld om te gaan zie ik mijn spaarpot elke maand groeien en dat werkt enorm motiverend! Het helpt me ook sneller mijn grotere spaardoelen te bereiken zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van leven.

Doe je naast sparen nog iets anders, zoals beleggen, verzamelen of investeren in crypto?

Ik ben geen fan van crypto; ik kwam daar te laat mee in aanraking en het boeide me niet zo. Ik ben pas geleden begonnen met beleggen in staatsobligaties en ETF's. Dat staat nog wel in de kinderschoenen - ik zit vaker op de AH app dan op DeGiro! Maar ik vind het wel heel leuk om me erin te verdiepen.

Het brengt risico’s met zich mee, maar is een goede manier om op lange termijn wat extra’s te hebben. In Portugal heb ik bijna geen pensioen kunnen opbouwen, dus dat is iets waar ik mij de komende jaren ook op ga focussen.

Wat helpt jou om vol te houden met sparen?

Het zien groeien van mijn spaarpot werkt enorm motiverend. Daarnaast helpt het ook om samen met mijn vriendin spaardoelen op te stellen en elkaar hierin te motiveren. Ook als je alleen bent, kan het heel handig zijn om met een partner zoals een vriend of vriendin samen spaardoelen op te stellen en te behalen. Dat kan ik iedereen aanraden.

Wat is jouw advies voor iemand die bewuster wil omgaan met boodschappen doen om geld te besparen?

Het begint allemaal met het inzicht krijgen in wat je echt nodig hebt. Dit kan per persoon verschillen. Maak daarom eerst een plan: bekijk hoeveel je momenteel uitgeeft, stel een budget op voor jezelf en identificeer wat je daadwerkelijk nodig hebt.

Vanuit dit startpunt kun je dan gaan zoeken naar manieren om te besparen. Ik maak altijd een lijstje voordat ik ergens heen ga en ik weet welke producten er die week goedkoop zijn in de supermarkt. In het begin kost dit misschien wat meer tijd, maar uiteindelijk weet je precies wat je elke week nodig hebt.

Naast boodschappen zijn er ook andere uitgaven waarop je kunt besparen zoals abonnementen als YouTube Premium of Spotify. Je kunt immers maar één film tegelijk kijken! Ook voor zaken als telefoonabonnementen loont het om regelmatig over te stappen naar andere providers - dat scheelt mij al snel €20 per maand.

Door jaarlijks te kijken naar deze aspecten, kun je aanzienlijk veel geld besparen waardoor er meer ruimte ontstaat voor andere spaardoelen of gewoon voor leuke dingen. Het investeren van tijd in het bewuster omgaan met je geld maakt je leven uiteindelijk leuker en financieel gezonder, wat weer bijdraagt aan minder stress en een betere algehele gezondheid.

Wat was jouw grootste 'win' op het gebied van geld besparen tijdens het boodschappen doen?

Mijn grootste 'win' is eigenlijk een opeenstapeling van kleine bedragen. Het kopen in bulk van producten die ik toch ga gebruiken en langer houdbaar zijn, heeft me aanzienlijke besparingen opgeleverd.

Ik vind het ook leuk om te profiteren van weken met veel aanbiedingen. In zo'n week geef ik dan meer uit - bijvoorbeeld €125 in plaats van de gebruikelijke €100 per week - maar daardoor heb ik de volgende week al voor slechts €35 alles in huis wat ik nodig heb. Dat soort momenten zie ik echt als grote 'wins'.

Wat is het beste financiële advies dat je ooit hebt gekregen?

Dat kwam van mijn oma: "Geef geen geld uit voordat je het binnen hebt en denk eraan dat je niet al je geld hoeft te spenderen als het binnenkomt." Dit is me altijd bijgebleven.

Een ander waardevol inzicht dat ik door de jaren heen heb opgedaan, is om zo veel mogelijk gebruik te maken van wat je al hebt. We leven in een wereld waarin alles snel gaat en er constant nieuwe producten worden gelanceerd, kijk maar naar de mode-industrie. Er wordt zoveel geproduceerd, verhandeld en uiteindelijk weggegooid. Dat is zo onnodig.

Probeer dus langer met dingen te doen; breng bijvoorbeeld je jas naar de kleermaker als er iets stuk aan is of bewaar knopen voor toekomstig gebruik. Koop pas iets nieuws wanneer het echt niet meer bruikbaar is. Het verschil tussen een tv van 6 jaar oud of een gloednieuwe merk je vaak pas nadat je die nieuwe tv al hebt gekocht! 

Nieuwsbrief Inschrijving

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hieronder in.