Tips

Zo houdt iedereen sparen vol

08-03-2023

De eerste paar weken gaat het sparen geweldig. Maar hoe houd je dat enthousiasme vast? We geven je 6 tips om met een glimlach je spaardoel te bereiken.

In het begin ben je hartstikke enthousiast over je spaarplannen. Maar na een paar weken ebt dat gevoel een beetje weg. Er liggen wel heel veel verleidingen op de loer. En is dat spaardoel wel bijzonder genoeg om andere dingen voor te laten? 

We geven je 6 volhoudtips die echt iedereen gemotiveerd houden tot de eindstreep.

Volhoudtip 1: Stel een duidelijk doel(bedrag). 

Sparen om het sparen maakt weinig enthousiasme in de meeste mensen los. Wanneer je een duidelijk doel hebt én een duidelijk doelbedrag, voel je pas de uitdaging. Zo weet je precies wat je te doen staat én gaat dat vuurtje hopelijk wel branden.

Volhoudtip 2: Hang een fysieke herinnering aan je spaardoel op in huis. 

Dat kan een foto zijn van een vakantiebestemming waar je graag naartoe wilt. Een sleutelhanger die lijkt op de auto die je wilt kopen. Of een koelkastmagneet van een strand met palmbomen, die je sabbatical of pensioen symboliseert. Zo word je elke dag geconfronteerd met je spaardoel. En dus met het hetgeen waar je het allemaal voor doet. Ook een foto als achtergrond op je telefoon helpt om dat doel levendig te houden. 

Volhoudtip 3: Spaar niet te hard. 

Wanneer je elke maand te veel geld naar je spaarrekening wilt overmaken, voelt het alsof je op rantsoen staat. Alsof er niets meer mag. Probeer tot een maandelijks spaarbedrag te komen dat je ook nog comfortabel laat leven. Anders voelt sparen als een straf.

Volhoudtip 4: Breek je spaardoel op in stukjes. 

Is je doel bijvoorbeeld 1.000 euro? Spaar dat dan in stukjes van 100 euro bij elkaar. Zo kun je geregeld een tussentijds doel bereiken, wat je enthousiasme weer doet oplaaien. 

Volhoudtip 5: Hou je voortgang bij.

Je brein speelt gekke spelletjes met je. Zelfs als sparen hartstikke goed gaat, heb je soms het idee dat je niet vooruit komt. Of dat het niet zo hard gaat als je zou willen. Hou daarom tijdens het sparen bij hoeveel er op je rekening staat. En bewaar die oude saldi en data. Zodat je elke maand even terug kunt kijken. Zie je de enorme vooruitgang die je hebt gemaakt zwart op wit staan? Dat geeft weer nieuwe, frisse motivatie.

Volhoudtip 6: Praat over je spaarambities met anderen. 

Deel wat je plan is en je doel. Door dit aan een ander te vertellen, voel je weer waarom het zo belangrijk voor je is. Misschien hebben ze zelf ook een spaardoel. Zo kun je elkaar gemotiveerd houden. Spreek gelijk af wat jullie doen wanneer de spaardoelen behaald worden. Want dat mag gevierd worden! Al is het natuurlijk niet slim om voor dat feestje je hele spaarrekening weer leeg te trekken.

Tot slot: wanneer je de lol van sparen in gaat zien, voelt het niet meer als iets wat je moet volhouden. Dan gaat het vanzelf voelen als iets wat je wilt blijven doen. Gewoon omdat het leuk is, uitdagend en omdat een gevulde spaarpot je zorgen bespaart en plezier bezorgt.