Spaarportretten

Kijkje in mijn Spaarbrein - Laura

11-08-2022

 

 

Vertel eens meer over je spaardoel
Ik heb twee spaardoelen, op de korte termijn en lange termijn. Op de korte termijn wil ik genoeg geld op de bank hebben om mezelf een paar maanden op te vangen, mocht er iets gebeuren. Dat is mijn financiële buffer. Ook spaar ik op de korte termijn voor vakanties. Maar eigenlijk worden die grotendeels betaald door het verhuren van onze woning. Ideaal eigenlijk, want zo ga ik ‘gratis’ op vakantie met mijn verloofde. Wat overblijft zetten we op de gezamenlijke rekening, waar we ook elke maand allebei bijstorten, voor verbouwingen of het huishouden.

Op de lange termijn spaar ik voor het kopen van een groter huis. We wonen nu op 60m2 in Amsterdam West, en eigenlijk zitten we hier voor nu nog goed, maar op termijn willen we graag iets groters met een tuin. Dat is vooral ook fijn voor onze hond.

Hoeveel heb je tot nu toe gespaard?
Mijn doel is twee maanden netto loon als financiële buffer. Daar ben ik nu bijna. Ik heb mezelf voorgenomen dat als ik mijn doel haal, ik een nieuwe laptop koop als beloning. Mijn oude is kapot en ik zit nu al een tijd zonder. Eigenlijk is het dus gewoon noodzaak. Maar door het als beloning aan mezelf te geven voelt het minder als iets dat moet. Op de gezamenlijke rekening gaat het sparen ook redelijk goed. Ons doel op die rekening is € 10.000 en we zijn al over drie kwart.

Verder zit een deel van ons geld in ons appartement. Zo hebben we bijvoorbeeld net een nieuwe keuken geplaatst en zijn we constant bezig met het verbeteren van de woning. Uiteindelijk hopen we dat dat ook weer wat oplevert bij de verkoop.

Hoeveel spaar je per maand?
Mijn doel is om rond de € 500 per maand te sparen, maar het kan per maand iets wisselen. Dat is dan afhankelijk van hoe de maand loopt, en of er bijvoorbeeld een vakantie of grote aankoop gepland staat. Als ik een grote aankoop verwacht, zoals laatst met mijn telefoon, dan begin ik een aantal maanden daarvoor al met extra sparen. Ik maak altijd aan het begin van de maand € 150 over naar de gezamenlijke rekening en mijn verloofde doet dat ook. Het geld naar mijn eigen spaarrekening wacht ik mee tot alle vaste kosten van mijn betaalrekening af zijn. Dan kijk ik wat er over blijft en zet dat op de spaarrekening.

Ben je tevreden over je spaarpot?
Over het algemeen ben ik redelijk tevreden, maar tegelijkertijd knaagt het dat ik mijn doelen nog niet heb gehaald. Dat komt vooral omdat het altijd makkelijk is om naar een ander te kijken, vooral op financieel vlak. Soms heb ik dan het gevoel dat ik achterloop omdat ik langer heb gestudeerd door twee Masters af te ronden. Daarna betaalde mijn eerste baan ook niet goed. Af en toe denk ik dan dat ik achterloop op mijn vrienden, die al langer werken en meer hebben kunnen opbouwen. Toch, als ik realistisch ben, dan doe ik het best goed. Eigenlijk moet je niet naar anderen kijken om te bepalen of je het zelf goed doet.

Ben jij de enige die geld inlegt op de spaarrekening?
Op mijn eigen rekening ja, op de gezamenlijke storten we natuurlijk allebei.

Hoe groot is de kans dat je jouw spaardoel behaalt?
Ik verwacht binnen twee maanden mijn buffer spaardoel te halen. Daarna zal ik kijken of ik de buffer verder uitbouw of een ander spaardoel voor mezelf stel. Mijn lange termijn doel van een grotere woning hoop ik binnen twee jaar te halen. Natuurlijk spaart mijn verloofde daar ook voor dus dat scheelt.

Vind je sparen moeilijk?
Nee. Ik ben zeer financieel gedreven en niet heel erg materialistisch. Ik koop dus alleen dingen die ik echt nodig heb en geen dure fratsen. Dan heb ik liever meer geld op mijn rekening. Mensen krijgen vaak een dopamine boost van dingen kopen, maar dat heb ik niet. Bij mij komt die boost als ik bespaar en spaar. Van extra geld op de rekening word ik blij, van een dure tas met logootjes niet.

Ben je opgegroeid met sparen?
Totaal niet. Door financiële problemen bij mijn ouders ben ik redelijk sober opgegroeid. We deden wel leuke dingen, maar je merkte dat geld altijd een probleem was. Ik herinner me nog toen mijn moeder een potje probeerde te maken voor mijn broertje en zusje. Die werd binnen de kortste keren leeggemaakt om de Belastingdienst, schuldeisers of de boodschappen van te betalen. Als er dan wel geld was, werd het uitgegeven aan ‘domme’ dingen zoals een nieuwe televisie. Als kind snapte ik dat al niet. Waarom geld uitgeven aan zoiets als je het beter ergens anders voor kunt gebruiken?

Dat heeft mij wel financieel gedreven gemaakt, misschien meer dan anderen. Ik wil stabiliteit en naar mijn mening zijn goede financiën daar de basis voor. Dat miste ik misschien een beetje in mijn jeugd, waardoor ik er nu extra op let. Geld maakt zeker niet gelukkig, maar het helpt wel.

Wat is jouw spaartip?
Allereerst moet je altijd realistisch zijn en niet te hard voor jezelf. Als je een doel stelt en om het doel te halen moet je veel opofferen, dan is de kans kleiner dat je dat doel haalt. Ook als er iets onverwachts gebeurt waardoor je weer een paar stappen terug moet doen is dat niet altijd erg, al lijkt het in dat moment misschien niet zo.

Verder is het internet je vriend. Daar zijn redelijk wat goede deals te vinden voor uitjes, vakanties en producten. Soms werkt wachten ook. Prijzen zakken namelijk of er komt een aanbieding.

Waar geef je je geld graag aan uit?
Het liefst geef ik mijn geld uit aan ervaringen. Vakanties, reizen, ontspanning, uit eten, leuke dingen met vrienden - dat vind ik allemaal een goed doel voor mijn geld. Ik voel me na zulke ervaringen rijker, blijer en gelukkiger. Daar vind ik het dus niet erg om geld aan uit te geven, maar ik zoek dan nog steeds naar de beste deals en doe redelijk zuinig op vakanties. Af en toe duur uit eten kan best, maar hoeft van mij niet elke avond.