Tips

Voor alle koppels: met deze 5 tips spaar je voor bijzondere momenten samen

13-02-2023

Budgetproof Valentijnsdag vieren

Meer geld overhouden om op Valentijnsdag samen iets te doen, zoals een avondje naar de bioscoop, een romantisch diner of een andere leuke verrassing? Dat is geen probleem met deze bespaartips voor koppels! En het beste deel? Met onze tips kun je niet alleen sparen voor quality time, maar ook voor grotere aankopen en doelen zoals een gezamenlijke auto of een huis. Zonder dat je daar veel voor hoeft te laten. Wanneer je samen geld opzij zet voor bijzondere momenten en een toekomst samen, wordt sparen leuker én makkelijker. Wij vertellen je hoe je dit kunt aanpakken.

Tip 1: Samen bewuster (en minder) geld uitgeven

Bewuste consumptie is het allerbelangrijkste om meer geld over te houden. Daarbij moeten jij en je partner je afvragen waar jullie op de lange termijn gelukkig van worden en daarmee impulsaankopen links laten liggen. Soms is een nachtje erover slapen al genoeg om het verlangen naar een product - dat je niet echt nodig hebt - te laten verdwijnen.
Dit is hoe je een start maakt met het besparen op je kosten:

  • Houd een overzicht bij van je financiën: voordat je begint te sparen, is het handig om een nauwkeurig overzicht hebben van je financiën zodat je je huidige uitgaven kunt begrijpen. Je kunt jouw eigen financiële overzicht maken of het door LeasePlan Bank opgestelde huishoudboekje invullen: Gratis huishoudboekje downloaden (Excel).
  • Verlaag de huurkosten: wonen wordt niet goedkoper en vaak zijn de huurkosten een grote kostenpost. Als stel is het een optie om te gaan samenwonen en op die manier de huurprijs- of hypotheeklasten –  te delen. 
  • Verander van aanbieder voor verbruikskosten: je kunt mogelijk besparen op verbruikskosten zoals elektriciteit en gas als je jouw elektriciteits-/gasleverancier vergelijkt met anderen en op een tactisch moment overstapt.
  • Onnodige abonnementen opzeggen: krijg een overzicht van ál je abonnementen door ze op te sommen. Heb je ze allemaal nodig of kun je abonnementen misschien zelfs opzeggen?

Tip 2: Samenwonen? Bespaar op je verzekeringen

De situatie bij verzekeringspolissen is vergelijkbaar met die bij abonnementen: kunnen hier een aantal van worden geannuleerd of samengevoegd? Slimme manieren om samenwonen financieel te regelen zijn:

  • Inboedelverzekering samenvoegen wanneer je gaat samenwonen: in de regel geldt de eerder gesloten overeenkomst. Het contract van de andere partner kan dus opgezegd worden. Maar let op: afhankelijk van de grootte van het huis en het adres moet het bestaande contract misschien worden aangepast.
  • Persoonlijke aansprakelijkheid: hetzelfde geldt voor de aansprakelijkheidsverzekering, die kan worden samengevoegd zodra partners gaan samenwonen of trouwen.
  • Rechtsbijstandverzekering: na een huwelijk is het niet meer nodig dat beide partners een rechtsbijstandverzekering hebben. Dit betekent dat één van de twee kan worden geannuleerd.
  • Reisverzekering: er zijn reis/ziektekostenverzekeringen die partnertarieven aanbieden waarvan je misschien kunt profiteren.

Tip 3: Bespaar op boodschappen en eten

  • In plaats van een broodje te kopen in de kantine, is het een idee om zelf je lunch mee te nemen. Dat is in verhouding vaak stukken goedkoper. Je kunt ook eten voordeliger eten bestellen in plaats van bij een bezorgdienst. Daar zijn nu handige apps voor, zoals Too Good To Go.
  • Uit eten gaan met een budgetlimiet: ook al is uit eten gaan vaak de makkelijkere en leukere manier, is het ook de manier waarbij de kosten snel oplopen. Stel hiervoor een maandelijkse budgetlimiet vast. Het is ook het beste om dit geld apart te houden, zodat je een beter overzicht hebt en niet over dit budget heen gaat. Dat kun je makkelijk doen in een online spaarpotje. 

Tip 4. Samen klussen of op pad? Leen hiervoor je spullen

Gereedschap om te verhuizen of een geschikte uitrusting voor een kampeervakantie: je hoeft niet altijd alles nieuw te kopen. Vooral voor dingen die je niet elke dag nodig hebt, is het een goed idee om gebruiksvoorwerpen te lenen van bijvoorbeeld vrienden, buren of familie.

Tip 5. Bespaar op reiskosten

Indien jullie beide een auto de relatie inbrengen, is het de moeite waard om  te overwegen of één auto voor gezamenlijk gebruik volstaat. Als je in een grote stad woont met goede treinverbindingen, met opties voor autodelen of fietsen, kun je soms zelfs helemaal zonder auto.

Samen geld besparen en tegelijkertijd plezier te hebben

Met deze vijf (be)spaartips voor koppels hoef je je geen zorgen te maken dat je niet genoeg geld hebt voor een avondje uit of een romantische verrassing op Valentijnsdag. Maar soms is het moeilijk om te beginnen met budgetteren – vooral met iemand anders. Daarom is het belangrijk om bespreekbaar te maken wat jullie beide nodig hebben om efficiënter te sparen. Door samen beslissingen te nemen, te bezuinigen op impulsaankopen en te besparen op verzekeringen en vaste lasten, kunnen jullie meer geld overhouden voor speciale momenten.