Tips

Extra sparen voor je pensioen: zo doe je het zelf

15-03-2023

Je pensioenleeftijd is een belangrijke mijlpaal waar je zoveel mogelijk van wil genieten, zonder geldzorgen. Sparen voor je pensioen kan één van de belangrijkste financiële beslissingen zijn die je in je leven neemt. Hoewel pensioenplanning vaak onderaan de prioriteiten staat - je hebt nou eenmaal te maken met dagelijkse uitgaven en meerdere verantwoordelijkheden - is het iets wat je niet wil vergeten. Op tijd sparen voor je pensioen helpt je niet alleen om later comfortabel te leven, maar geeft je ook de zekerheid van een financieel stabiele toekomst. Misschien weet je nu al zeker dat je later voldoende vermogen hebt. Maar als dat niet het geval is, is het nog niet te laat om zelf extra pensioen te sparen voor een fijne oude dag. In dit blog vertellen we hoe je zowel zelf als via je werkgever extra vermogen kunt opbouwen voor later. 

Werknemerspensioen opbouwen en aanvullen

Werk je in loondienst? Dan bouw je bijna altijd via je werkgever een werknemerspensioen op, als onderdeel van je arbeidsvoorwaarden. Ook als je via je werkgever werknemerspensioen opbouwt, is het goed om na te gaan of het bedrag dat je krijgt aansluit bij je wensen. Door op tijd extra kapitaal op te bouwen kun je later genieten van een onbezorgde levensstijl. Denk na over hoe je eventuele gaten of tekorten in je pensioenplanning kunt overbruggen. 

Extra pensioen sparen via je werkgever

Afhankelijk van het pensioenplan van je werkgever kun je extra sparen om de uitkering te verhogen. Dit gebeurt via de bijspaarregeling. Om bij pensioen te sparen via je werkgever moet je extra premies betalen, maar die hebben een fiscaal voordeel omdat je over de pensioenpremie zelf geen belasting hoeft te betalen. De pensioenuitkeringen zelf worden wel belast, zij het tegen een lager tarief dan de gewone inkomstenbelasting. Dit maakt het voordeliger voor iedereen die meer wil sparen voor zijn pensioen, zolang het mogelijk is via de betreffende pensioenregeling van de werknemer. 

Op deze manier extra pensioen sparen kan het verschil maken in het bereiken van het gewenste bedrag, maar je kunt dit ook op andere manieren doen. Daar vertellen we je hieronder meer over.

Zelf extra sparen voor je pensioen

Iedereen heeft een andere reden om te sparen voor later. Sommigen willen een extra spaarpotje hebben voor leuke dingen, maar in sommige situaties is het verstandig of nodig om zelf een aanvullend pensioen op te bouwen. Bijvoorbeeld als je zzp’er bent, als je bij je werkgever geen of te weinig pensioen opbouwt, of als je te maken hebt met gaten in je inkomen en je pensioenopbouw. Gelukkig zijn er veel manieren waarop je zelf extra geld kunt sparen waar je later profijt van hebt. 

Het is belangrijk om na te gaan welke spaarvorm en welk bedrag voldoende is om je financiële doelen later te bereiken - en zo nodig bestaande plannen aan te passen. 

Belastingvrij sparen voor je pensioen

Je pensioeninkomen kun je aanvullen op verschillende manieren, bijvoorbeeld door te sparen, beleggen of een combinatie daarvan. Je kunt dan tot een bepaald drempelbedrag belastingvrij sparen voor je pensioen. Hoe vroeger je begint te sparen, hoe langer je geld de tijd heeft om uit te groeien tot iets dat veel groter is dan wat aanvankelijk werd geïnvesteerd. 

→ Zelf sparen voor je pensioen? Leestip: Hoeveel mag je belastingvrij sparen in 2023 en 2024? 

Andere opties om zelf geld te sparen voor je pensioen zijn: een (tijdelijke) lijfrenteverzekering afsluiten, banksparen, meer aflossen op je hypotheek om je woonlasten tijdens je pensioen te verlagen of je kunt bijvoorbeeld ook de overwaarde van je huis gebruiken om je pensioeninkomen aan te vullen.

Werken tijdens je pensioen

Ben je al met pensioen en wil je meer inkomsten hebben? Werken met pensioen kan een manier zijn om je financiële welzijn een impuls te geven. Je krijgt nog steeds je volledige pensioen of AOW zonder je zorgen te maken over extra belastingen - dat betekent meer geld om van het leven te genieten! Je betaalt alleen inkomstenbelasting over het bedrag dat je verdient. 

Je inkomen voor later

AOW en werkgeverspensioen kan een belangrijk deel van je inkomen zijn tijdens je pensioenleeftijd. Maar je pensioen kan ook uit meer bronnen worden opgebouwd: aanvullend pensioen, je eigen vermogen en inkomsten uit werk. Dit is per persoon verschillend. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel AOW en eventueel werkgeverspensioen je kunt verwachten en vanaf welke leeftijd. 

 

Nieuwsbrief Inschrijving

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief