Nieuwe renteverhoging ECB

19-12-2022

Nieuwe renteverhoging ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rentetarieven voor de vierde keer op rij verhoogd. Het gaat om een verhoging van 0,50 procentpunt tot 2%. Het doel van de renteverhogingen is om de inflatie te beperken.

De inflatie in de eurozone bedroeg in november 10% en de verwachting is dat dit percentage de komende tijd hoog zal blijven. In reactie daarop heeft de ECB laten weten dat er in de toekomst nog meer renteverhogingen zullen volgen. 

Het verhogen van de rentetarieven is goed nieuws voor spaarders. De ECB verplicht banken om geld dat ze niet gebruiken bij de Centrale Bank in Frankfurt te stallen. Nog niet zo lang geleden was de depositorente van de ECB negatief waardoor de banken moesten betalen voor hun overtollig geld. 

Door de recente renteverhogingen levert het geld dat door de banken bij de centrale bank wordt geparkeerd inmiddels weer wat geld op. Verschillende banken verhogen daarom hun spaarrente. Ook LeasePlan Bank heeft gedurende de afgelopen maanden zijn rentetarieven meerdere malen verhoogd. 

Bekijk hier al onze actuele rentetarieven.

Bron: ECB