ECB houdt rentes gelijk: is dit de piek?

14-12-2023

ECB houdt rentes gelijk: is dit de piek?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten de rente niet te verhogen en laat deze ongewijzigd. De hoge inflatie van de afgelopen maanden lijkt langzaam onder controle te komen. In 2023 was die 5,4%. Verwachtingen zijn dat de inflatie in 2024 uit zal komen op 2,7%. Lager dan eerder werd verwacht, maar nog steeds hoger dan de inflatiedoelstellingen van 2%. Die doelstelling zal in 2025 wel gehaald worden. De rente van centrale banken is een belangrijk middel om de inflatie te beïnvloeden. 

De rente blijft dus voor nu in Europa staan op 4,0%. In Amerika zien we een soortgelijk scenario. De Amerikaanse Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, heeft in haar laatste rentebesluit de rente in Amerika ook niet verhoogd. De afgelopen maanden verhoogden de ECB en de ‘Fed’ beide de rente consequent om de hoge inflatie te bestrijden.

Rente op de piek

Nu de inflatie onder controle lijkt te komen maken de centrale banken zich klaar voor een stagnatie van de rente, misschien zelfs een voorzichtige verlaging. De Federal Reserve gaat verder en denkt dat de rente volgend jaar zal dalen met 0,75 procentpunt.  De rente staat dus mogelijk op een keerpunt. De verhogingen hebben het gewenste effect gehad op de inflatie. Het gaat zo goed dat de voorzitter van de Federal Reserve zegt dat de rente nu ‘op de piek is’. Binnen Europa zijn ze voorzichtiger, daar verwachten ze de rente de komende tijd op hetzelfde niveau te houden.

Invloed op spaarrente

Voor spaarders is dit ook van invloed. De spaarrentes stijgen als de rente bij de centrale bank stijgt, en dalen als de centrale bank hetzelfde doet met de rente. Nu de rente gelijk blijft, en mogelijk in de toekomst zelfs weer daalt, kan het een goed moment zijn om een mooie spaarrente vast te leggen voor een bepaalde tijd via een termijndeposito.

Benieuwd naar de actuele rente op spaargeld bij LeasePlan Bank? Bekijk hier al onze actuele rentetarieven.

Bron: FD, ECB