Gemiddelde spaarrente is in 9 jaar niet zo hoog geweest

12-05-2023

Gemiddelde spaarrente is in 9 jaar niet zo hoog geweest

De spaarrentes zijn momenteel fors aan het stijgen. Deze maand ligt de gemiddelde rente op 1,28%. Sinds 2014 is de spaarrente niet zo hoog geweest in Nederland.

De stijging heeft te maken met de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Door deze verhogingen kunnen banken weer iets verdienen aan het geld wat ze verplicht bij de ECB moeten stallen. En daardoor kunnen ze hun spaarrentes verhogen.

Uit cijfers van Spaarrente.nl blijkt dat een jaar geleden de gemiddelde spaarrente slechts 0,05% bedroeg. 12 maanden later kunnen Nederlanders dus 25 keer zo veel rente krijgen op hun spaargeld. 

Het is voor het eerst sinds 2015 dat de spaarrente boven de 1% ligt. Bovendien geldt de huidige rente van 1,28 procent als een gemiddelde. Sommige banken bieden een nog hogere rente en LeasePlan Bank is daar een goed voorbeeld van.

De stijgende rente is uiteraard goed nieuws voor spaarders. Zeker omdat in mei ook nog eens het vakantiegeld wordt uitgekeerd zodat er iets extra’s opzij kan worden gelegd. Het levert echt weer wat op om je geld op een spaarrekening te zetten.