Advocaat-generaal: Hersteloperatie Box 3 schendt grondrechten

19-09-2023

Advocaat-generaal: Hersteloperatie Box 3 schendt grondrechten

De advocaat-generaal heeft geadviseerd dat de hersteloperatie voor de vermogensrendementsheffing in Box 3 in strijd is met het discriminatieverbod en het eigendomsrecht. Als de Hoge Raad dit advies volgt, kan dit aanzienlijke gevolgen hebben voor de uitvoering van de hersteloperatie en het innen van de vermogensrendementsheffing, die jaarlijks €4,5 miljard bedraagt.

De Hoge Raad had eerder al geoordeeld dat de vermogensrendementsheffing van 2017 tot 2022 in strijd was met grondrechten. Personen die bezwaar hadden gemaakt, hadden recht op herstel. De advocaat-generaal stelt nu dat de manier waarop het ministerie van Financiën dit herstel heeft geregeld, alleen geschikt is voor spaarders en niet voor beleggers. Dit kan leiden tot te veel belastingbetaling voor sommige beleggers en te weinig voor anderen.

Als de Hoge Raad het advies opvolgt, kunnen bezwaarmakers met veel beleggingen en slechte rendementen mogelijk meer belasting terugkrijgen. Het ministerie van Financiën wacht het arrest van de Hoge Raad af en bereidt verschillende scenario's voor.

Bron: FD